Politika

A kormány magyar újságírók utazásait figyeltette meg diplomatáikkal

168.hu

A Direkt36 több tucat magyar diplomáciai jelentést szerzett, amelyekből kiderült, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

„2019 decemberében a Transparency International Magyarország 7. oknyomozó újságírói mentorprogramjának 5 résztvevője érkezett Helsinkibe. A csoport ellátogatott a finn Méidatanácshoz, az Yle közszolgálati médiumhoz (…) A csoport a látogatás végén találkozott Annastiina Kallius doktorandusszal, aki Magyarország politikatörténetének kutatásával foglalkozik és alapvetően a magyar kormánnyla kritikus véleményeket szokott megfogalmazni.” Ez a részlet csak egy a sok olyan távirat közül, amelyet a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020 nyarán utasította az EU-ban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. Az erről szóló levél ekkor nyilvánosságra került, amelyet Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jegyzett. Menczer akkor azzal indokolta a kérését, hogy „nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak.”

A portál szerint a hágai nagykövetség kiemelkedik az újságírók lekövetésében. A hágai magyar nagykövet által jegyzett 2020. február 18-i jelentést például nem csak a külügyminisztériumon belüli címzettek kapták meg, de elküldték Orbán Viktor szóvivőjének, Havasi Bertalannak, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is. A hágai nagykövetség is sorra jelentette, hogy az oda látogató magyar újságírók hol voltak, melyik portáltól jöttek és kikkel találkoztak. Viszont nem csak a magyar újságírókat figyelték meg. A táviratból kiderül, hogy a hágai magyar diplomaták egy-egy konkrét holland újságírónak is alaposabban utánanéztek. A De Groene Amsterdammer holland hetilapról a távirat például megjegyzi, hogy pár héttel korábban Kovács Zoltánék kérésére „háttérinformációkat küldtünk az újságról és Marijn Kruk újságíróról, aki Kovács Zoltán államtitkár úrral tervezett interjút készíteni”.


Ljubljanai nagykövetség kicsit félreértette a Menczerék utasítását, ugyanis ott arról is írtak jelentést, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal. A 2020. június 3-i jelentés részletesen taglalja, hogy a „szélsőbal szlovén hetilapnak” titulált Mladina és a Magyar Narancs között szoros együttműködést tapasztalnak, mivel „a Mladina az elmúlt időszakban publikált Tamás Gáspár Miklós filozófustól, Bojtár B. Endrétől és Keller-Alánt Ákostól (Magyar Narancs), valamint Simon Krisztián politológustól”.

A madridi nagykövetség például a kormánypárti újságíróknak is segített. Egyik jelentésüke egyértelműen arra utal, hogy az ő diplomatáik intézték el, hogy magyar kormánypárti újságírókat fogadjanak az országos spanyol sportnapilap, a Mundo Deportivo szerkesztőségében. „Szöllősi György nagykövet úr a Nemzeti Sport főszerkesztői minőségében kérte a barcelonai főkonzulátus együttműködését egy sportújságírói szakmai látogatás megszervezésére, amelyre 2018. II. félévben került sor Barcelonában”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top