Politika

Ha megbánta, amiért Orbán Viktor mellé állt, kérheti, hogy takarják ki az arcát!

hirklikk.hu

Mostantól nincs mitől félniük azoknak, akiket Orbán Viktorral együtt fotóztak le, de tartanak attól, hogy ami ma dicsőség, az később esetleg nem számít jó pontnak. A 2023-as költségvetésről szóló salátatörvény-javaslatba ugyanis azt is sikerült becsempészni, hogy akik például valamilyen közjogi méltóság – teszem azt, Orbán Viktor, vagy Novák Katalin – társaságában lettek megörökítve, kérhessék, hogy az erről szóló fotókon, videókon kizárólag arcukat kitakarva jelenhessenek meg.

Hogy jobban értsük miről van szó: tételezzük fel, hogy van egy magyar állampolgár, aki rajong Orbán Viktorért, de attól tart, hogy a gyerekét ezért kiröhögik az iskolában. A korábbi szabályozás szerint előbb kellett volna meggondolnia, hogy kivel hagyja fotóztatni magát, mert az akkor érvényben lévő rendeletek szerint, aki valamilyen nyilvános rendezvényen vett részt, azt ábrázolhatták az újságokban, televíziókban.

Mostantól ez is másképp lesz. Mostantól egy nyilvános rendezvényen Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István ott villoghat a miniszterelnök mellett, és ha valamiért kínos nekik, hogy ezt mások is megláthatják, csak kérniük kell, és az arcuk máris ki lesz blőrözve. Csak a testük lesz rajta a képen, a fizimiskájuk azonban oly mértékben el lesz takarva, hogy a saját édesanyjuk sem ismer rájuk. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a fotó (videó) készítésének észlelésétől számított 2, a megjelenéstől számítva pedig 15 napon belül kérjék, hogy takarják ki arcukat a képen. Mészáros Lőrinc például, amióta nem polgármester Felcsúton, mindössze Magyarország leggazdagabb embere és a felcsúti, valamint az eszéki futballklub tulajdonosa, nem számít közszereplőnek. Ugyanígy nem közszereplő Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, ám ennek ellenére, ha valamilyen nyilvános rendezvényen együtt mutatkoztak, idáig gond nélkül lehetett közölni az őket ábrázoló felvételeket. Ha a parlament fideszes többsége elfogadja a salátatörvénybe rejtett javaslatot, akkor ez is másképp lesz. Tegyük fel, hogy valaki a miniszterelnökkel együtt gajdol a Karmelita kolostor teraszán, és mondjuk, ez az illető egy Kossuth-díjas énekes, aki valamikor a Nemzet Csótányaként arról dalolt, hogy jó pénzért elmehetne ugatni egy ház köré, de ő inkább a nagyvárosi farkasok üldözésekkel és hányattatásokkal teli életét választja. A fotó elkészül, ám ha hősünk úgy gondolja, hogy egyszer még kínos lesz neki, kérheti, hogy takarják ki az arcát a felvételen, tegyék őt felismerhetetlenné, ne látszódjék, hogy kinek a társaságában fakadt dalra.


Mindez nem új keletű dolog, csak régebben nem voltak salátatörvények, és a technika sem állt a mai fejlettségi fokán. Nagyon ügyesnek kellett lenniük a korábbi korok satírozóinak, hogy eltüntessék az idő múlásával oda nem illő személyeket. Emlékezetes, amikor az ellenséggé kinevezett Trockijt satírozták ki a megbízható elvtársakat ábrázoló fotóról, de ugyanígy járt Pozsgay Imre, az MSZMP nevű egykori állampárt prominense, akit a lakiteleki tablóról tüntettek el a később kormányra kerülő elvtársak. Említhetnénk még Gyurcsány Ferenc esetét, aki még miniszterelnökként lett kitakar(ít)va egy szegedi évkönyvből. Ennek legalább a magyarázatát ismerjük: képméretezési okokból kellett eltávolítani az akkori miniszterelnököt a Botka László vezette alföldi város évkönyvében megjelent fényképről.

A technika megállíthatatlanul fejlődik, ráadásul ma már salátatörvények is vannak, melyekbe mindent be lehet szuszakolni, abban bízva, hogy a pórnép, vagy a sajtó nem veszi észre. Egyszer persze minden kiderül – hiába minden igyekezet és blőrözés –, az utókor tudni fogja, hogy ki állt egykor önfeledten mosolyogva Orbán Viktor mellett, és ki vigyorgott, mint a vadalma Novák Katalin társaságában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top