Politika

Novák Katalin elárult magáról pár titkot!

thenews.hu

Személyes ígérete van arra vonatkozóan, hogy a kormány nem fogja csökkenteni a családtámogatásokat. A Pride-ra köztársasági elnökként sem kíván kilátogatni, és szerinte ebben a pozícióban „ő a kormánytól független szereplő”. Azt azért elárulta, hogy van egy kapu a Karmelita és a Sándor-palota között.

Interjút adott a Telexnek Novák Katalin, akit a lap az elmúlt években hiába keresett – most, köztársasági elnökként úgy véli, hogy „minden magyar embert képviselnie kell, és azokhoz is szeretne eljutni, akiket a Telex felületén keresztül tud megszólítani”.

Novákot megkérdezték arról, hogy Orbán Viktor mikor és hogyan kérte fel az elnöki feladatra, de Novák csak annyit árult el, hogy kellő időben történt a felkérés ahhoz, hogy legyen ideje és lehetősége végiggondolni a dolgot.

„Komolytalan lett volna erre azonnal igent mondani. A férjemmel húsz éve vagyunk házasok, és egy ilyen súlyú döntést nem hozunk meg a másik nélkül. Pláne akkor, ha olyan kérdésről van szó, ami az egész család életét érdemben befolyásolja” – mondta Novák, és hozzátette, hogy a felkérés elfogadása előtt csak a családjával beszélt, hitvalló reformátusként pedig az Úristenhez fordult még iránymutatásért.

„A földi világban a férjem, a földi világon túl pedig az Isten támogatását kértem ahhoz, hogy jó döntést tudjak hozni.”


A köztársasági elnök elárulta, hogy hetente, nagyjából egy órára szoktak találkozni Orbán Viktorral. „Van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között. Van olyan, hogy a miniszterelnök jön át, van olyan, hogy én megyek.” Arra a kérdésre, hogy megfogalmazhat-e például kritikát a kormány politikájával kapcsolatban, úgy válaszolt: eddig is volt lehetőség arra, hogy ha kritikus észrevétele volt, akkor azt megfogalmazza, és köztársasági elnökként van lehetősége nyíltan kritizálni a kormányt, de eddig nem volt olyan helyzet, amikor ennek szükségét érezte és nem is abban látja a fő feladatát, hogy ő legyen a kormány legfőbb kritikusa.

„Nemrég nagyon nagy, eddig nem látott többséggel döntöttek a magyar emberek arról, hogy milyen kormánya legyen az országnak. A magyar embereket tisztelem meg, ha a döntésüket ebben a vonatkozásban is figyelembe veszem.”

Nováktól ezután megkérdezték, hogy a NER részének érzi-e magát, de úgy reagált, hogy az Alaptörvény számára ebből a szempontból is meghatározó. „A köztársasági elnök a kormánytól független szereplő” – tette hozzá.

Novák korábban egyértelműen leszögezte, hogy elítéli a háborút, sőt – a kormánnyal ellentétben – agresszornak nevezte Oroszországot. A köztársasági elnök ezt azzal magyarázta, hogy több alkalommal is azt az álláspontot fogalmazta meg, amit meggyőződése szerint a magyar emberek többsége oszt. „Egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan. Abban is egyértelműnek érzem a magyar emberek vágyát, hogy békét akarnak, nem akarunk ennek a háborúnak a részesei lenni. Az áldozatok mellett vagyunk, és ez nem csak a szavak szintjén igaz, tettekben is megnyilvánult.”

Az interjúból kiderült, hogy „jelenleg nincs napirenden kijevi látogatás”, és Novák közvetlenül nem vette fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a kapcsolatot, „már csak azért sem, mert úgy látja, hogy az ő mindennapjait most teljesen érthető módon meghatározza az országban zajló háború”. Novák kérdésre válaszolva elmondta, hogy Moszkvából nem keresték a megválasztása óta, és nem is hívták meg. Hogy elmenne-e ha hívnák, arra úgy felelt:

Ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását.

Elnökké választásakor Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy támogatni fogja azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre, amelyből volt, aki azt szűrte le, hogy az abortuszszabályok szigorítását támogatja. Novák ezt a felvetést cáfolta, a Telexnek arról beszélt, hogy nem fog kezdeményezni abortuszra vonatkozó törvénymódosítást, és hogy a kormánynak sincs ezzel kapcsolatban terve. „Nem is tartom időszerűnek, hogy módosítsák az abortusztörvényt. Örömteli, hogy tíz év alatt a felére csökkent a terhességmegszakítások száma, bár még mindig fájóan sok. Így én azt kívánom segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett. Az élet védelme mellett vagyok, és nem valami ellen” – mondta. Hozzátette, hogy biztos abban, hogy a kormányzat számára a jövőben is nagyon fontos lesz a családok ügye, és hogy „személyes ígérete van Orbán Viktortól arra vonatkozóan, hogy nem fogják csökkenteni a családtámogatásokat”.


Az Alaptörvénybe foglalt mondat – amely szerint az anya nő, az apa férfi – Novák számára evidencia, de azt is mindenképp védelmezni fogja, hogy „a család egy férfi és egy nő házasságán, illetve a gyermek-szülő kapcsolaton alapul”. A Pride-ra eddig sem ment el, és ezt a jövőben sem tervezi, arra a kérdésre viszont, hogy akkor így hogyan kívánja képviselni az LMBTQ-közösséget, számukra nem kíván-e gesztusokat tenni, Novák azt mondta:

Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.

Az elnök beszélt arról is, hogy feladatának érzi, hogy a közélet vonzóvá váljon azon nők számára, akik érdeklődnének iránta. „Ha egy nő szerepet szeretne vállalni, ne az tartsa vissza, hogy úgy érzi, nőként nem lesznek olyan lehetőségei, mintha férfi lenne. Általában így gondolkodom a nők lehetőségeiről.” Az oktatással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „most a jelenleginél biztosan magasabb pedagógusbérekre lenne szükség, de örömmel látja, hogy elindult a tárgyalás a pedagógusok és a kormány között, és reméli, hogy ez mielőbb a pedagógusok nagyobb anyagi megbecsültségét eredményezi. „Volt több lépcsőben béremelés az elmúlt években, de most szükség van egy újabb lépésre.”

Novák várja a nagymamaságot, azt azonban nem tudja elképzelni, hogy egyszer ő legyen az ország miniszterelnöke. Az interjúból kiderül, hogy a kedvenc könyvei a Biblia, az Iskola a határon és a Száz év magány, az egyik kedvenc filmje pedig a Pretty Woman.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top