Politika

MNB előrejelzés: Az eddiginél is brutálisabb infláció jön a következő hónapokban

nyugatifeny.hu

Velünk marad a tartós árrobbanás.

Jelentősen emelte az MNB az idei és a jövő évi inflációra vonatkozó előrejelzéseit friss jelentésében.

2022 egészére vonatkozóan 11–12,6 százalék között alakulhat az infláció a jegybank szerint, pár hónappal ezelőtt még úgy számolták, valahol 7,5–9,8 százalék közötti lesz a pénzromlás átlagos mértéke idén — írja a Portfolio.

Májusban 10,7 százalék volt az infláció, ami

a következő hónapokban átlagosan megközelítheti a 16 százalékot.

A pénzromlás mértéke 2023-ra valamelyest mérséklődik, de továbbra is magas lesz, átlagosan 6,8–9,2 százalék között alakulhat. A jegybank számításai szerint az infláció csak 2024-ben állhat vissza a 2,5–3 százalékos szintre.

Forrás: KSH


Az infláció letörése érdekében a nemzeti bank kedden hatalmasat, majdnem 2 százalékpontot emelt az alapkamaton, ami így 7,75 százalékra nőtt. A jegybank szerint

idén ősszel tetőzhet az infláció.

A pénzromlás mértéke Magyarországon évtizedek óta nem volt ilyen nagy , legutóbb 2001 nyarán volt két számjegyű áremelkedés. De az infláció nem kizárólag magyar jelenség, a fejlett országokat tömörítő OECD tagállamaiban 31 éve nem volt akkora az infláció, mint idén.

(portfolio.hu / telex.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top