Belföld

Már ötödik hónapja drágul a sertéshús, de ez még csak a kezdet a Hússzövetség szerint

Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Bár a comb hatósági árstopos, a sertés többi részéért átlagosan 13%-kal kell többet fizetnünk most, mint tavaly májusban.

A Nemzeti Bank igazgatója az RTL Híradónknak számolt be arról, hogy a következő hónapokban 20 százalék fölé gyorsulhat az élelmiszerek drágulása. A Híradó a jegybank elemzőit is megkérdezték arról, hogy miért emelkednek gyorsabban az élelmiszerárak Magyarországon, mint az uniós tagállamok többségében. Ezt az alacsony termelékenységgel magyarázták, azaz, hogy Magyarországon ugyanannyi üzemben ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint a régió többi országában.


A sertéshús egy különösen érintett termék: már ötödik hónapja emelkedik az ára folyamatosan. És bár a comb hatósági árstopos, az állat többi részéért átlagosan 13%-kal kell többet fizetnünk most, mint tavaly májusban – a Hússzövetség szerint a java pedig még csak most jön.
A drágulás oka több tényezőben keresendő.

Az egyik, hogy régóta nem látott aszály tombol, ami megnehezíti az állattartást. Emellett a tenyésztők sokkal magasabb áron tudják beszerezni a takarmányokat is, melynek oka elsősorban az orosz-ukrán háború. A feldolgozók pedig 60%-kal drágábban vásárolják az élő sertést.

Az RTL Híradó riportja arra is kitért, hogy a jegybank a napokban közölte: az infláció a 16%-ot is elérheti a következő hónapokban, ezzel párhuzamosan az élelmiszerárak is átlag felett emelkedhetnek. Ez azt jelenti, hogy 20% fölötti mértékben emelkedhet – a már így is kifejezetten drágának számító – élelmiszerek ára.

A Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció ősszel fog tetőzni és jövő év végére normalizálódhat a helyzet.


 

Az RTL Híradó riportja:



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top