Politika

Nagy Márton: „A recessziótól jobban kell félni, mint az inflációtól”

Címkép: MTI/Soós Lajos
Az árstopról azt mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy „nem jó dolog, a fene sem akarja”, de szükséges.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miniszteri előadás-sorozatában vendégeskedett, ahol „Új kihívások, új megoldások” címmel tartott előadást.

A miniszter a Telex összefoglalója szerint az előadásában a jelenlegi gazdasági helyzetről elmondta, megélhetési válság alakult ki a magas infláció miatt, és bár szerinte túl leszünk ezen, de a neheze még hátravan.


Hozzátette, az infláció 80 százalékban itthonról kezelhetetlen, mert globális eredetű, és mivel itthon is vannak ennek kifejezetten kitett szektorok, ezért továbbra is emelkedhet az infláció. Megjegyezte, kétszámjegyű az infláció az Egyesült Államokban és Németországban is.

„Nézzük meg az áram, vagy a gáz árát! Amióta Oroszország lecsavarta az Északi Áramlat I. vezetéken is a szállításait, Kína pedig visszajött a Covidból, újabb 40-50 százalékkal ugrottak az energiaárak, ne gondoljuk, hogy vége van az inflációnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, a jegybank szerint 11-12,6 százalék is lehet az éves átlagos infláció 2022-ben. „Minden nap érkezik egy rossz hír, ma már semmire nem mondhatjuk, hogy pesszimista előrejelzés” – mondta erről.

Elmondta, hogy szerinte azonban

„ma jobban kell félni a recessziótól, mint az inflációtól”.

A miniszter szerint az üzleti bizalmi indexek is csökkennek, és közelítenek egy olyan határhoz, ami alatt biztosnak mondható a gazdasági visszaesés. Nagy szerint a pénzügyi piacokon ennél is riasztóbb kép alakult ki, az elmúlt időszakban elkezdett csökkenni a gabona, a vasérc és az alumínium ára is.

„Ez olyankor csökken, amikor recessziós félelem van. Ez pure recessziós félelem. Hiszen miért kezdene csökkenni a gabonaár, miközben nem történt semmi a gazdaságban? Nem nyitották meg a határokat, nem jött Ukrajnából több gabona. Ez azért van, mert mindenki masszív kereslet-visszaesésre számít” – fogalmazott Nagy.


A miniszter szerint kétféleképpen lehet véget vetni ennek a helyzetnek: ha lezárul a háború, vagy ha mesterséges recessziót generálnak a kormányok, vagyis tudatosan eredményeznek munkanélküliséget például, hogy stabilizálják az inflációt.

Arról is beszélt, hogy ebben a helyzetben az Európai Unióval meg kell egyezni a támogatási forrásokról.

Nagy hozzátette: a kormány úgy szeretne válságkezelni, hogy nem szeretne munkanélküliséget, recessziót, de közben megtartaná a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét, a családtámogatást és a magyar munkahelyeket.

Az árstopról azt mondta, „nem jó dolog, a fene sem akarja őket, durva beavatkozás a piaci folyamatokba, de akkorák a sokkok, hogy szükséges ez a jövedelem-átcsoportosítás”.

Azt is elmondta, jelenleg nem tartja jó ötletnek az euró bevezetését: „Jelenleg ilyen fejlettségi fokon nem szabad az eurót bevezetni, mert a sokkokat nem tudjuk kezelni külön monetáris politika nélkül. Az euróövezetben viszont nem lehet kamatot emelni, mert akkor az olaszok, görögök finanszírozása elszállna, így az északiak, németek, hollandok, baltikumiak fizetnek azzal, hogy elinflálódnak a megtakarításaik.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top