Belföld

Megdőltek a rekordok, soha nem fogyott ennyi üzemanyag egy év alatt Magyarországon

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

Mindez kifejezetten kedvező volt az államnak, mert csak az üzemanyagok jövedéki adójából hatalmas összeget szedett be.

 

Hatalmas keresletet okozott az üzemanyagárstop a magyar benzinkutakon. Ilyet még a Covid-járvány utáni “visszapattanás” sem hozott – írja a Napi.hu.

Májusban több benzint vásároltunk, mint 2019 augusztusában, amikor általában a legtöbben tankolnak. A gázfogyasztás is megnőtt, márciusban már több mint 400 millió liter volt.

Mindez igencsak kedvezett az államnak, mert csak az üzemanyagok jövedéki adójából 262,9 milliárd forintot tett zsebre az első 5 hónapban, amely 6,7 milliárddal több mint egy éve ilyenkor

– írja a lap.


A NAV szerint 2022 májusában 189,6 millió liter benzint adtak el. Ez több volt, mint a 2019 augusztusában, akkor 186,2 millió liter fogyott.

A május és az előző 11 hónap benzinfogyasztás 2 milliárd liter fölött volt idehaza. Erre eddig még nem volt példa. A gázolajból 4 milliárd liter fogyott, amely szintén példátlan Magyarországon. Az évesített üzemanyag-fogyasztás idén májusban meghaladta a 6,1 milliárd literes összeget, amely rekorddöntés.

De az infláció és a külföldiek kizárása a hatósági árból az év további részében visszaveti majd ezt a lendületet – tették hozzá.

A jövedéki adóról megjegyzik, hogy az fix, az árstopos termékek jövedéki adóját a kormány eddig két lépésben csökkentette. A benzin adója literenként 120 forintról először 115-re majd 95-re csökkent, a gázolaj esetében az eredeti 110,35 forintból 105,35, majd 85,35 forint lett.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top