Politika

Brutális rezsiáremelésre utaló táblázat terjed a neten, ha így lesz, az nagyon fog fájni

Címlapkép: Pixabay

Sávonként megnézték, hogy a tegnapi világpiaci árak alapján ki mire számíthat a jelenleg fizetett összeghez képest.

 

Mint megírtuk, a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is beszélt arról, hogy bár a kormány megtartja a rezsicsökkentést, de csak az átlagfogyasztás mértékéig. A túlfogyasztást már piaci áron számolják el, ami elmondásuk szerint a háztartások negyedét érintheti.

Az átlagfogyasztás a kormány szerint évente 2523 kilowattóra az áram esetében, 1729 köbméter a gáz esetében. Vagyis az elektromos áram fogyasztásánál havi 210 kWh, a földgáz felhasználásakor pedig fhavi 144 köbméter lesz a határ.


Németh Szilárd szerint most rezsivédetten az átlagos fogyasztó 7750 forintot fizet havonta az áramért, enélkül 50.830 Ft lenne a villanyszámla. A gáznál pedig 15.800 Ft helyett 131.441 forintot kellene fizetni.

Ebből kiindulva a Portfolio úgy számol, az átlag feletti résznél

áramfogyasztás esetében minden kWh díja 6,8-szorosára emelkedik. Azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re nő, a földgázfogyasztás esetében pedig minden köbméter földgáz 8,3-szor drágább lesz, azaz 110 forintról 910-re emelkedik.

A neten most egy olyan táblázat terjed, ami a tegnap érvényes világpiaci árak alapján nagyon hasonló következtetésre jut. Sávonként megnézték, ki mire számíthat a jelenleg fizetett összeghez képest.

 

Íme a táblázat:

Ugyanakkor a kormány még nem tette közzé, pontosan milyen tarifákkal számol.

Gulyás Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a piaci árak ott vannak minden szolgáltató oldalán, de mi nem találtunk ilyen adatokat.

A szolgáltatók ugyan minden számlán jelzik, hogy mennyit spóroltunk meg a rezsicsökkentéssel, de ahogy arra egy korábbi cikkünkben rámutattunk, azok a számok köszönő viszonyban sincsenek a Németh Szilárd által emlegetett piaci árakkal.


 

A bizonytalanságot fokozza, hogy nem lehet tudni, hogyan alakulnak a piaci árak a következő hónapokban. Az elmúlt időszakban ugyanis az áram és a gáz is többszörösére drágult a világpiacon az ukrajnai háború és az ellátási kockázatok miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy az érintett háztartások teljes bizonytalanságba kerültek, mert lehetetlen előre kiszámolniuk, mire készüljenek.




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top