Gazdaság

Kiszivárgott: egy hónapot adott a magyar kormánynak Brüsszel, különben komoly pénzügyi szankciók jöhetnek

Ezeknek súlyos következményei lennének, „nem szimbolikus jellegűek” – árulta el egy magas rangú brüsszeli illetékes.

Egy hónapos haladékot adott az Európai Bizottság a magyar kormánynak arra, hogy meggyőzően kezelje a jogállamisági problémákat. Különben azt fogja javasolni a Tanácsnak, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási források jelentős részét függesszék fel. Emellett a helyreállítási programunk elfogadása is megakadna – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva. A hírügynökségnek egy magasrangú brüsszeli illetékes árulta el az EB dötését.

A forrás szerint az arányosság miatt nem az összes kohéziós forrásra vonatkozna a pénzfelfüggesztés, hanem csak egy részére.

De ez súlyos javaslat lesz, nem szimbolikus jellegű – mondta.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak augusztus közepéig van lehetősége arra, hogy felajánlásokat és észrevételeket tegyen az Európai Bizottságnak. Amennyiben a brüsszeli testület elfogadhatónak tartaná ezeket, akkor a jogállamisági eljárást leállítaná.

Ha ez nem történne meg, akkor a levelezgetési fázisból továbblépnének a szankciók felé haladó fázisba.



A Bizottság bemutatná a Tanácsnak a magyarországi jogállamiság helyzetében azokat a problémás területeket, amelyek az EU-pénzek elosztásával kellően szorosan összefüggnek. Valamint erre hivatkozva arányosnak mondott pénzügyi szankciós javaslatot is megfogalmaznának a testületnek, amely minősített többséggel dönt majd róla. Ehhez legalább 15 tagállamnak kell támogatnia a javaslatot.

A portál megjegyzi, hogy a brüsszeli illetékes ennek a pénzügyi szankciós javaslatnak a lehetséges tartalmára tett utalást a hírügynökségnek. Ez komoly figyelmeztetést is jelent, tehát a következő hetekben meg kell egyezni Brüsszellel, különben súlyos pénzügyi következmények sújthatják Magyarországot.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top