Politika

Novák Katalin szerint nem volt fontos módosítani az alaptörvényt, de azért aláírta

„Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget” – magyarázta meg a közösségi oldalán, miért döntött az aláírás mellett.

Aláírta Novák Katalin az Alaptörvény tizenegyedik módosítását. Így a jövőben a kormánymegbízottakat főispánnak, a megyéket vármegyének fogják hívni. Arról is rendelkeztek, hogy 2024-től az európai parlamenti választással egy napon fogják tartani az önkormányzati választásokat.

Az államfő a közösségi oldalán magyarázta meg, hogy miért írta alá a változtatásokat:

“Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is. Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil.


Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta. Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak.

A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam.

Az Alaptörvény-módosítás esetén az államfő nem tudja visszaküldeni azt az országgyűlésnek, és az Ab-hoz is csak eljárási hibák esetén fordulhat – jegyzi meg a hvg.hu.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top