Politika

Ebből elég: Pofátlanul megemelték a képviselők benzinkeretét, már havi félmilliót is elautózhatnak ingyen

thenews.hu

Nesze neked energia-veszélyhelyzet.

Megemelték az egyéni képviselőknek járó üzemanyagkeretet, a fővárostól távol lakó politikus akár 10 400 kilométert is autózhatnak közpénzen, ami hatósági árral – hétliteres fogyasztással számolva – 350 ezres, piaci árral számolva 526 ezer forintos havi benzinkártyát jelent.

Az országgyűlési képviselők munkavégzésük támogatásaként üzemanyagkártyát kapnak, mellyel hatalmas távolságokat autózhatnak ingyen.

A benzinkártya használatát a 2012. évi XXXVI. törvény szabályozza. Az országgyűlési törvény szerint ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor

havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet.


Lakhelyének fővárostól való távolsága szerint az üzemanyagkártyán rendelkezésre álló összeg pedig a következő távolságok megtételére biztosít elegendő pénzt:

Budapesttől 1 és 100 km között van – 4000 km-re,

Budapesttől 101 és 200 km között van – 5000 km-re,

Budapesttől 201 és 300 km között van – 6000 km-re,

Budapesttől 300 km-en túl van – 6500 km-re.

Ennek értelmében egy Budapesten élő képviselő, ha mondjuk egy száz kilométeren hét litert fogyasztó autót használ (a jogszabály szerint legfeljebb 2000 köbcentiméter hengerűrtartalmú kocsira számított fogyasztást lehet figyelembe venni), akkor – a hatósági benzinárral számolva – havonta 84 ezer forintért autózhat. Ha piaci áron számolunk (az átlagár pedig most 723 forint a 95-ös benzinnél), akkor 126 ezer forintos benzinkártyát kap. Ugyanez 4000 kilométerre 134 400 forintra, piaci árral számolva pedig 202 000 forintra jön ki, míg az emelés

a fővárostól legtávolabb lakó politikusoknak 218 400, piaci áras benzinnel 329 000 forintos benzinkártyát jelent.

Ám ez nem elegendő minden képviselőnek, ezért további támogatásokról is rendelkeztek.

Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők ugyanis még az alapján is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot.

Az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás tíz százalékkal megemelte, így tehát


a 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével.

“A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke”

— magyarázta az indítványt előterjesztő két kormánypárti politikus, Kocsis Máté és Simicskó István.

(24.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top