Politika

Újabb lista: milyen területeken kezdi a megszorításokat a kormány

thepost.hu

Gyakorlatilag megszorításokat jelentette be a kormány, bár korábban többször arról beszéltek, hogy ilyenek semmiképpen nem lesznek. Ehhez képest a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben egy sor olyan, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett rendelkezést találhatunk, amit a kormányhatározat csak „államháztartási stabilizációs intézkedéseknek” nevez. Ezek nem a korábban bejelentett úgynevezett extraprofit-adókat jelentik, a 2022-es költségvetés egyes tételeivel kapcsolatban jelentettek be előirányzat-csökkentéseket, például mind a Paks 2., mind pedig a Liget-projektre szánt kiadásokat csökkentik.

Többek közt százmillióval kevesebb jut a fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulásra, hárommilliárddal kevesebb pedig a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására. A GYES-en és GYED-en lévők hallgatói hitelének célzott támogatására szintén kétszázmillióval kevesebb jut.

A Paks 2. projekttől szintén elvonnak százmilliárdot, a Liget Budapest Projekttől pedig 14,2 milliárdot.

A szociálpolitikai menetdíj támogatását szintén csökkentették ötmilliárddal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettséget tizenkét milliárddal, és az Eximbank Zrt. tőkeemelése sor mellett is találunk mínusz tízmilliárdot.
Zárolási kötelezettség a minisztériumoknál


A Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a fentieken felül több mint 415 milliárdos zárolási kötelezettséget ró a kormány a különféle minisztériumokra, de az intézkedés érint állami szerveket és alapokat is. A legnagyobb, több mint 75 milliárdos zárolási kötelezettség a Technológiai és Ipari Minisztérium érinti, de közel 66 milliárdnyi forint jut mind a Belügyminisztériumra, mind a Miniszterelnökségre is. Ugyanakkor a zárolási kötelezettség nem érinti a nyugdíjbiztosítási, rezsivédelmi és honvédelmi alapot sem a gyakorlatban.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top