Politika

Hiába minden alkudozás: a gazdák megbuktatják Orbánt

thepost.hu

Elegük lett, vonulnak a traktorok.

Közel 1800 gazdát vár traktorokkal a nemzeti ünnepre Budapestre Szabó Bálint, a gazdatüntetés szervezője, aki annak ellenére is a rakpartokra és a Belvárosba vonulna, hogy a rendőrség máshol jelölte ki a demonstráció helyszínét. Közölte továbbá azt is: nemcsak a gazdák érdekében tiltakoznak, hanem

fizetésemelést követelnek a tanároknak,

az egészségügyi dolgozóknak,

valamint követelik a KATA-törvény

és a rezsiemelés visszavonását,

továbbá a 20-i tűzijátékot és “rongyrázás” lefújását.


A tüntetés szervezője kitart az augusztus 20-ára meghirdetett országos gazdatüntetés eredeti forgatókönyve és helyszíne mellett. Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő Facebookon jelentette be, hogy a “felvesszük a kesztyűt, nem hátrálunk meg”.

Ezzel arra tett utalást, hogy bár az augusztus 20-ára tervezett országos gazdatüntetés budapesti záróeseményét a rendőrság nem abban a formában hagyta jóvá, ahogyan ők szerették volna, de ragaszkodnak ahhoz, hogy

az eredeti forgatókönyv alapján vonulnak majd a traktorokkal Budapest belvárosában és foglalják el a tűzijáték estéjén a budai és a pesti alsó rakpartot,

majd ott is maradnak a mezőgazdasági gépekkel egészen augusztus 31-ig.

A rendőrség azonban a gazdatüntetést csak bizonyos korlátozásokkal engedélyezte. A hatóságnak az ország több pontjából augusztus 20-án reggel induló és az autópályákon, gyorsforgalmi utakon estére Budapestre érkező traktoros vonulás ellen nem volt kifogása, csak azt írták elő, hogy “a gyűlés vonulásos részét a KRESZ szabályok maradéktalan betartásával” valósítsák meg.


A rendőrség nem engedélyezte viszont a demonstráció budapesti fináléjának Szabó bejelentése szerinti formában való megtartását. A hatóság indoklás szerint azért, mert a bejelentés szerinti helyszín megjelölések pontatlanok, a részletek megbeszélésére előre egyeztetett időpontban pedig nem jelent meg a rendőrségen Szabó.

A már csak a Kúrián, közigazgatási peres eljárásban megtámadható rendőrségi határozat szerint

a gazdák augusztus 20-án nem mehetnek a budapesti rakpartokra és a hidakra a traktorokkal és más járművekkel,

hanem a számukra kijelölt helyen, a Dózsa György út két külső forgalmi sávjának területén, 3855 méter hosszan demonstrálhatnak egészen a kért időpontig, augusztus 31-ig.

Szabó ezzel nem ért egyet, és mint a Facebook-videóban utalt rá, a rendőrség és a kormányzat szerinte el akarja lehetetleníteni a gazdatüntetést, ezért nem engednék, hogy a tervezett formában valósítsák azt meg.

“Lehet-e, szabad-e a gazdáknak Budapestre vonulni és kifejezni az elégedetlenségüket”

— ez a kérdés Szabó szerint, aki azt mondta, nem törődve a rendőrségi korlátozással, hogy

a belvárosba vonulnak a Parlament és a Lánchíd környékére is, és a traktorok a rakparton maradnak augusztus 31-ig.

Szabó a videóban arról is beszélt, hogy már “1800 gazda jelezte, hogy traktorral és járművekkel jönne”, valamint arról is beszámolt, hogy kibővítik a demonstráció eredeti célkitűzéseit. Eredetileg ugyanis csak az aszály által sújtott, szerinte ezer milliárd forintos kárt szenvedő gazdák helyzetére akarták felhívni a figyelmet, és azt akarták, hogy az aszályt elemi kárnak nyilvánítva a biztosítók helyett az állam fizesse meg a gazdák kárát.

A hvg.hu kereste a rendőrséget is, hogy megtudják, mit tesznek akkor, ha a tüntető gazdák nem tartják be a korlátozást és nem a Dózsa György út kijelölt részét foglalják el a gépeikkel, hanem a belvárosba vonulnak. Választ eddig nem kaptak.


 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top