Politika

Nem olcsó mulatság: Kiszámolták, mennyibe kerülhet az országnak a vármegyékre való átállás

nyugatifeny.hu

Nem lesz egyszerű.

Pár hónapja érkezett a hír, hogy a kormány a megyéket a múlt előtti tisztelgésből átnevezi vármegyékre. Az átállás azonban nem ilyen egyszerű, hiszen számtalan intézményt érinthet a rendőrségtől az ügyészségen át a közútkezelőig. A Blikk most kiszámolta, hogy mennyibe is kerülhet pontosan a gyakorlatban ez a törvénymódosítás.

A lap kiderítette, hogy a Magyar Közútra például hosszadalmas munka vár: az ország különböző pontjain 714 darab megyehatárt jelző táblát üzemeltet.

“A megyék vármegyére történő átnevezése kapcsán a módosításokat, átmatricázásokat, esetleges táblacseréket illetékes mérnökségeink végezhetik majd el. Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése továbbra is előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni, hiszen a költségeket számos tényező befolyásolhatja”

– közölte a vállalat sajtóosztálya.

A Blikk megpróbálta kiszámolni, megsaccolni, mekkora költségről lehet szó. Körülbelül 20 ezer Ft lehet egy táblacsere, így a végleges ár elérheti a

14-15 millió forintot,

az átmatricázás viszont olcsóbb megoldás lenne. A gépek használata, az üzemanyag, a szakmunkások díja 714 helyszínen azonban nem kis plusz terhet jelent.


Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a Blikknek ugyancsak azt írta, hogy “az átnevezés költségvonzataival összefüggésben információkkal nem rendelkezünk”. Az ügyészségen pedig még az változás kapcsán felvetődő feladatokat összesítik.

Amikor két éve Csongrád megyéből Csanád-Csongrád lett, a kormány 35 millió forintot különített el: a rendőrség 6,4 milliót, a katasztrófavédelem 1,6 milliót, a NAV 1,5 milliót kapott az átnevezéssel kapcsolatos költségek fedezésére. Ez az összeg 19 megyére vetítve már

665 millió forintos

tételt jelent. Összesítésünk szerint sok kicsiből adódhat össze a nagy: például, ha egyetlen megyében egy 150 fős munkahelyen mindenkinek új névjegykártyát készíttetnek, körülbelül 600 ezer forintot kell kicsengetni, 20 darab bélyegző további 100 ezerbe kerülhet, egy cikk-cakk háttérfal sajtótájékoztatókhoz ugyancsak 100 ezernél kezdődik.

További tízezreket emészthetnek fel mérettől függően az új autófeliratok, az épületen található táblacserék, vagy éppen a bonyolult informatikai átállás.

A Momentum szerint az összköltség elérheti majd az 1 milliárd forntot – hogy a rezsiszámla és az üzemanyagárak miatt aggódó intézményeknek honnan lesz erre plusz forrásuk, egyelőre nem tudni.


Az sem világos még, hogy annak a több száz szervezetnek, rendezvénynek vagy egyéb vállalatnak, amelynek a nevében szerepel a megye szó, ugyancsak érintett lesz-e. Egy megye névhasználati jogát a fideszes többségű megyei önkormányzatok engedélyeztethetik, a testületek pedig még nem döntöttek arról, kötelezővé teszik-e az átnevezést. Könnyen lehet, hogy

vármegyei kórházak, vármegyei focibajnokságok, és vármegyei fesztiválok

lesznek a jövőben. Ami viszont már eldőlt, hogy a regionális lapok nevében a vármegye szó szerepel majd, a tulajdonos már megkezdte a felkészülést az átállásra.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top