Politika

Nagy bajban a mezőgazdaság: Nem lesz elég kukorica Magyarországon

nyugatifeny.hu

A kétmillió tonnát is meghaladhatja az idei kukoricahiány.

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket — írta a Portfolio több, ágazati forrásra hivatkozva. Ugyan a betakarítás még hátravan, a becslések szerint akár

2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról,

miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít.

A nevük elhallgatását kérő piaci szereplők a lapnak elmondták, az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60–90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Felhívták rá a figyelmet, hogy erre még soha nem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság. Mindennek legfőbb oka a súlyos aszály, amely miatt már nyáron több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, ami azt jelenti, hogy a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. A keleti országrészen kifejezetten katasztrofális terméssel számolnak, de a Dunántúl nagy részét is érinti a kár.


A betakarítás előtt pontos számokat még nem lehet mondani, de a becslések nem sok jót ígérnek, mivel a legoptimistább jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, a borúlátóbbak csupán 2,8 millió tonnára, miközben átlagosan 6–9 millió tonna között szokott alakulni az össztermés kukoricából. Ebből következően akár a kétmillió tonnát is meghaladhatja majd az idei kukoricahiány, amit a portfolio.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint Ukrajnából érkező importtal lehetne majd helyettesíteni.

(portfolio.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top