Politika

Óriási patáliát rendezett Szijjártó: Szerbiából rontott neki az Európai Uniónak

nyugatifeny.hu

A miniszter úgy véli, “a Nyugat-Balkánon az igazi stabilizáló erő Szerbia”.

Szerbia európai uniós csatlakozása már régóta napirenden van, és mi úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió végzetes hibát követ el akkor, hogyha továbbra is fékezi a szerbek európai integrációját — mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Belgrádban pénteken.

A tárcavezető a szerb fővárosban Jadranka Joksimovi európai integrációért felelős szerb miniszterrel tárgyalt, majd azt mondta, “az Európai Uniónak a jelenlegi helyzetben bővülésre van szüksége”.

“Az Európai Uniónak tennie kell azért, hogy az európai biztonság javuljon. Olyan biztonsági kihívásokkal nézünk szembe, amelyek az elmúlt évtizedek legjelentősebb biztonsági válságát alakították ki itt Európában. Ha az Európai Unió javítani akarja saját biztonságát, akkor bővülnie kell, és ennek a bővülésnek az iránya egyértelműen a Nyugat-Balkán”


— fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: azok, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élnek, tudják, hogy a térség instabilitása milyen komoly problémákat tudna okozni.

“A térség stabilitása, nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődése nemzeti érdekünk, és az is világos, hogy

a Nyugat-Balkánon az igazi stabilizáló erő Szerbia,

ezért a szerb európai integráció, a szerbek európai uniós csatlakozása az egész nyugat-balkáni térséget stabilizálni tudja és fejlődési pályára tudja állítani”

— állapította meg.

Közölte: az Európai Uniónak most mindenképpen fel kell gyorsítania a tárgyalásokat Szerbiával.

“Arra kérjük a cseh elnökséget, hogy ez alatt az elnökségi fél év alatt nyissunk meg nyolc új csatlakozási fejezetet, mert ez azt jelentené, hogy a 35 tárgyalási fejezetből 30 már nyitva lenne, tehát tudnánk érdemben haladni”


— magyarázta a külügyminiszter, hozzátéve,

“ha a szerb csatlakozási tárgyalások továbbra is olyan lassan zajlanak majd Brüsszel miatt, mint ahogyan most zajlanak, az évekkel nyújtaná meg a szerb csatlakozást, és az jelenleg senkinek sem érdeke”.

Végezetül arról beszélt, “Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió nem követne el egy újabb végzetes hibát, és felgyorsítaná a szerbek csatlakozási folyamatát”.

(MTI) |forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top