Politika

Nekiment Novák Katalinnak a jogvédő szervezet, amiért elvette egy Magyarországon született gyerektől állampolgárságát

nyugatifeny.hu

Szokatlannak tartják az intézkedést.

Két napja, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a köztársasági elnök úgy döntött – Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, utasítására –, hogy visszavonja egy 30 éves Munkácson született nő, illetve

már Magyarországon (Kisvárdán) született tíz éves kislánya állampolgárságát.

A döntés alapja a magyar állampolgárságról szóló törvénynek az a paragrafusa volt, melynek értelmében visszavonható az állampolgárság attól, aki azt a jogszabályok megszegésével, valótlan adatok közlésével, adatok, tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A jogvédők ugyanakkor úgy látják, Novák Katalin a kislányról dönthetett volna méltányossági alapon.


Novák különös határozatáról csütörtökön mi is beszámoltunk. A Blikk az ügyben megkereste a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatóságát, de csak a közlönyt és az abban megjelent paragrafust idézték. A lapnak a család egyik kisvárdai ismerőse, megdöbbentőnek, érthetetlennek nevezte a hírt. Elmondta, mikor ő szerezte meg az állampolgárságát, meg kellett tanulni magyarul, vizsgázni magyar történelemből, állampolgári ismeretekből.

“Most körül lehet nézni mifelénk, az újabban magyarként itt élő ukránok magyarul sem tudnak, csak a magasabb nyugdíjért jöttek. Miért nem őket vegzálják, miért a becsületes ukránokat nem hagyják békén?”

— sorolta kérdéseit.

Magyar Helsinki Bizottság szóvivője úgy látja, kevés az érdemi információ, csak találgatni lehet, mi történt, de a büntetést általában valóban akkor alkalmazzák, ha az állampolgárság megszerzésekor valaki valótlan adatokat ad meg, hamis iratokkal igazolja magyar felmenőit.

Zádori Zsolt szerint az viszont szokatlan, hogy egy tíz éves, már Magyarországon született kislányt is sújt az intézkedés, hiszen lopás és más köztörvényes bűncselekmények esetén sem szokták elvenni a magyar állampolgárságot.

“Méltányossági alapon neki meg lehetett volna hagyni a magyar állampolgárságát.

Főképp, ha így most a hazánkban született kislány hontalanná válna, ha nem lenne ukrán állampolgársága. Hontalanul ugyanis nehezen lehet bárhol is boldogulni”


— fejtette ki a jogvédő szervezet szóvivője.

A jogász szerint az állampolgárság visszavonása nem jelent egyúttal kiutasítást is, de ha így is lenne, az anya és kislánya amint átlépi az ukrán határt, majd rögtön újra belép Magyarországra, automatikusan megkapja a menekült státuszt a háború miatt.

(24.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top