Politika

Az Orbán-párti “elemzőintézet” úgy hallotta, a magyar baloldal tehet az EU-s pénzek visszatartásáról

nyugatifeny.hu

Szintet léptek.

Az Alapjogokért Központ értékelése szerint úgy tűnik, nem ér célt a “bosszúszomjas európai baloldal” kísérlete, hogy Magyarország elessen a neki járó pénzektől. A közösségi oldalukon vasárnap közzétett bejegyzésükben azt írták: a Magyarországgal szemben áprilisban, az országgyűlési választásokat követően megindított jogállamisági eljárás újabb állomásához ért.

Csaknem egy hónappal a magyar kormány által az Európai Bizottság által emelt kifogásokra adott válaszokat követően a bizottság vasárnapi ülésén döntött a Magyarországra vonatkozó jogállamisági mechanizmus alkalmazásáról.

A biztosok kollégiuma mintegy 3600 milliárd forintos forrásfelfüggesztést helyezett kilátásba, amit azonban a magyar kormány november 19-ig tett, az unió pénzügyi érdekeit szolgáló intézkedések újbóli értékelésétől tették függővé — írták.


Ez az összeg a Magyarországnak a 2021-2027-es időszakban járó uniós felzárkóztatási források mintegy egyharmada. Számításuk szerint a Magyarországnak járó agrár-vidékfejlesztési és helyreállítási forrásokat is beleszámolva pedig “a teljes magyar pénzügyi boríték” kevesebb mint húsz százaléka.

Az Alapjogokért Központ úgy véli, a bizottsági döntés annak a bizonyítéka, hogy “szakmai-jogi szinten nem maradt fenn vitás kérdés” az uniós tisztségviselők és a magyar kormány képviselői között. Emlékezettek arra, hogy a megállapodás érdekében a magyar kormány jelentős vállalásokat tett és kompromisszumkészséget mutatott az elmúlt hónapokban.

Vasárnap nyilvánvalóvá vált, hogy a bizottság kedvezően értékelte a kormány eddigi lépéseit” — értékeltek. Szerintük a vasárnapi döntéssel reális esély nyílt arra, hogy az elkövetkező két hónapban valamennyi, még fennmaradt kérdést megnyugtatóan rendezzenek a felek és év végéig megállapodás szülessen.

Megjegyezték azonban, hogy a bizottság döntése mögött “nem lehet nem észrevenni” az Európai Parlament (EP) zsarolási szándékát és politikai nyomásgyakorlását. “A szankciópárti európai baloldal” az EP-ben mindent megtett az elmúlt időszakban, hogy megakadályozza a bizottság és Magyarország közötti megegyezést, céljuk a politikai megosztottság kiélezése volt — állították.

Ezt az Alapjogokért Központ különösen veszélyesnek és felelőtlennek tartja olyan időszakban, amikor az orosz-ukrán háború miatt mindennél nagyobb szükség lenne az EU egységére — próbált érzékenyíteni a fideszes cég.


Azt írták: az EP “aknamunkájának” köszönhetően a jogállamiságról, az unió pénzügyi érdekeiről szóló vita politikai-ideológiai síkra terelődött.

Az EP és annak szankciópárti hazai baloldali ellenzéki képviselői miatt késnek az uniós források, amelyek többi között a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérrendezésének finanszírozására is szolgálnának

— jelentették ki a Fidesz-központra jellemző stílusban.

Az Alapjogokért Központ szerint az EP által fűtött politikai vita középpontjában az uniós szankciós politika áll, amely véleményük szerint többet árt az EU-nak, mint Oroszországnak. “Az emelkedő energia- és élelmiszerárak, a háborús infláció jelentős terhet ró az európai családokra és vállalkozásokra, amiért az EP okolható” — tették hozzá.

Az EP még a mostani válságidőszakban is a valós megoldások megfogalmazása helyett ideológiai, jogállamisági kérdésekkel foglalkozik — vélekedtek. Példaként említették a héten elfogadott, “a nyílt társadalom hálózatával karöltve” kidolgozott, Magyarországot elítélő Gwendoline Delbos-Corfield-jelentést és az EP “liberális szószólójának“, Guy Verhofstadtnak több megnyilvánulását is.


A vasárnapi döntés azonban az Alapjogokért Központ szerint bizakodásra ad okot arra, hogy végül “győz a józan ész“, és az EP “áskálódása” ellenére végül kompromisszummal zárulnak a bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások. Ebben az esetben a jövő évben Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat — tették hozzá.

(MTI korrigálva) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top