Politika

FRISS: Orbán embere kijelentette: Bármit megtesznek, hogy elkölthessék az EU-s pénzeket

nyugatifeny.hu

Érdekesen látja a világot.

Magyarország elkötelezett az európai uniós források átlátható és hatékony felhasználása mellett — hangoztatta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős és parlamenti államtitkára kedden a Közbeszerzési Expó 2022 rendezvényen Budapesten a Millenáris Parkban.

Hozzátette: ennek elérésében létfontosságú a megfelelő szigorral működő, de a beszerzéseket, fejlesztéseket, beruházásokat nem hátráltató szabályozás.

Felidézte: Magyarország az elmúlt időszakban számos intézkedést vezetett be a közbeszerzések átláthatóságának növelésére, alkalmazza a folyamatba épített közbeszerzési ellenőrzési rendszert,

amire az Európai Unióban jó gyakorlatként tekintenek.

Az államtitkár elmondta: 2022 Magyarországot rendkívüli kihívások elé állítja, a gazdasági mutatók stabilan tartása érdekében mindent meg kell tenni azért, hogy az energiaválság, a háborús infláció hatásai a magyar gazdaságot a lehető legkevésbé érintsék, és ebből a helyzetből az ország a lehető leggyorsabban, megerősödve kerüljön ki.


Az államtitkár közölte, a 2010-es kormányváltás után a nemzeti kormány fejlesztéspolitikai reformokat vezetett be, ennek köszönhetően Magyarország a 2014-2020-as források lehívásában az ország a 78,6 százalékos eredményével

az uniós élmezőnyben jár.

A közbeszerzésekkel kapcsolatban Latorcai többek között elmondta: Magyarország vállalta, hogy az uniós és a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkenti 2024 végéig. “Az ehhez szükséges jogszabálymódosításokat a kormány elfogadta, hatására érdemben csökkent az egyajánlatos közbeszerzések aránya” — tette hozzá.

Elmondta azt is, Magyarország folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap, a partnerségi megállapodás, valamint a jogállamisági eljárás keretében. Szavai szerint, ez utóbbi tárgyalás során Magyarország átfogó intézkedési csomagot tett le az asztalra.

Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoz létre az uniós pénzek felhasználására,

az uniós közbeszerzések ellenőrzésére. “Ez – uniós vélemények szerint is – garantálja az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságát” — mondta.

Kijelentette: a megállapodás érdekében Magyarország hajlandó többletgaranciát adni, annak ellenére, hogy már most is a legszigorúbb közbeszerzési rendszerét működteti.

“A vállalt törvénymódosítások egy részét már beadták az Országgyűlésnek, a további, az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében szükséges módosítások benyújtása pedig péntekre várható”


— mondta.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a megnyitón elmondta, a hatóság munkája során a prevencióra és az ellenőrzésre egyaránt nagy hangsúlyt helyez. Fontosnak nevezte a közbeszerzések előkészítését, a tudásmegosztást, és felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság kiemelten ellenőrzi az egyajánlatos közbeszerzéseket annak érdekében, hogy arányuk tovább csökkenjen.

(MTI) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top