Politika

Palkovics nem fog örülni: A méregdrága építkezését is leállította a kormány a válság miatt

nyugatifeny.hu

Már egy ideje csúszott a beruházás.

“A szabály egyértelmű. Ahol nem kezdődött meg az építkezés, azt a beruházást felfüggesztjük”

– válaszolta az építésügyi minisztérium egyik illetékese a Hajdúnánásra tervezett gyorsasági motorosverseny (MotoGP) pályának jövőjéről a 444.hu-nak.

Sejteni lehetett, de hivatalosan még nem jelentették be, hogy a

65 milliárd forintos

versenypálya is a megszorítások áldozata lesz. Ha tartották volna az eredeti ütemtervet, a fenti szabály nem vonatkozna a hajdúnánási versenypályára, ott ugyanis már jövőre futamokat akartak rendezni.


De megcsúsztak, a földek kisajátításával is lassan haladtak, 650 hektár termőterület megvételéről vagy elcseréléséről kellett megállapodni a gazdákkal. A késést jelezték a MotoGP nemzetközi szervezője, a Dorna felé, egyéves haladékot kérve. A módosított tervek szerint a komolyabb munkák most ősszel kezdődtek volna Hajdúnánáson, 2024 nyarára lett volna kész a pálya, szeptemberben lett volna az első futam.

Az új Moto GP-pályáról Palkovics László miniszter 2019 nyarán kezdett tárgyalni a nemzetközi jogtulajdonossal, a Dornával, hogy Magyarország vegye át az addig a csehországi Brnóban tartott futamot. A kormány 2019 őszén be is jelentette a szándékot. Ekkor kiderült, hogy Sávolyt nem fejezik be, új helyszínként szóba került Balatonfőkajár, Nyíregyháza és Hajdúnánás. Végül utóbbi mellett döntöttek 2020 tavaszán.

A MotoGP-rendezés egyáltalán nem éri meg az államnak, a beruházás nem ígért nyereséget. És nem is csak annak köszönhetően, hogy az építkezésre eredetileg szánt 65 milliárd forint kiemelkedően sok, összehasonlításul: a finn Kymi Ring, ahol már idéntől lesz futam, mindössze 9 milliárdból készült.

Ezen felül van a nemzetközi szervezőknek fizetendő jogdíj, ami szintén nem aprópénz. A nemzetközi szervező cég, a Dorna kezében van két versenysorozat is, a Moto GP és a Superbike. Ezekre összesen

44 milliárd forintot

fizetett volna 10 évre a magyar állam.

A közbeszerzési értesítőben megjelent már néhány olyan pályázat, ami a Moto GP-pálya előkészítése miatt szükséges. Az egyik a „Hajdúnánás–Görbeháza ivóvíz távvezeték kiépítése a Hajdúnánás Moto GP-pálya víziközművel történő ellátásával” című projekt. Ezt a feladatot a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte 7,7 milliárd forintért. De már ez a projekt is rajta van a Csepreghy-féle beruházási halállistán. Vagyis ezt is csak évekkel később építenék meg, ha egyáltalán.


Arról egyelőre hiába tettünk fel kérdéseket, hogy a nemzetközi szervezőkkel milyen egyeztetést folytatott a sportot is felügyelő Honvédelmi Minisztérium vagy az előkészítésben eddig részt vevő HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., lesz-e a későbbiekben versenypálya vagy végleg letettek az egészről.

(via 444.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top