Politika

Egyre súlyosabb a helyzet: Az egész országban bedőlhet a távfűtés

nyugatifeny.hu

“Ha nincs pénz, a gázcsapot is elzárhatják”.

Novemberben várják az első állami kompenzációt a távhőszolgáltatók az októberben induló gázév első hónapja után. Már ez az első kompenzációs-számla is igen borsos lesz: a távhő cégek várhatóan 80-100 milliárd forintos igényt jelentenek be, miközben a távhőkasszában júliusban alig 11 milliárd volt – írta a Népszava . Azt, hogy most mennyi pénz van a kasszában, a lapnak nem árulta el a kormány.


A cégek évek óta kompenzációt kapnak a valódi költségeik és a rezsicsökkentett ár közötti különbség fedezésére, ám az elszabaduló energiaárak miatt

a kiadásaik és a bevétel közötti differencia most minden eddiginél jobban nő.

“Ha nincs pénz, akkor szélsőséges esetben a gázcsapot is elzárhatják és akkor leállhat a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás a lakásokban”

— fogalmazott Bali Gábor, energetikai szakértő.

A távhőszolgáltatók az önkormányzatokkal ellentétben nem idén fordultak a kormányhoz segítséget remélve az elszálló energiaárak miatt, energiakompenzációt kérve, amit számukra évek óta biztosítanak jogszabályok. A fogyasztói árat ugyanis a rezsivédelmi program keretében befagyasztotta a kormány 2014-ben, azóta a cégek bevétele változatlanul 115 milliárd forint évente, ami

egyre kevésbé fedezi a szolgáltatás költségét.

A földgázzal működő távhőszolgáltatók szinte kivétel nélkül megkötötték már a szerződéseket a szükséges energiamennyiségre a kereskedőikkel. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, egy múlt heti konferencián viszont arról beszélt, hogy idén télen

a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben.

“Az ellátáshoz szükséges hőmennyiség csökkentése csak akkor valósulhat meg, ha ezt központi úton, jogszabályi alapon rendeli el a döntéshozó”

— mondta az energetikai szakértő.


Az átadott hőmennyiséget, a lakásokban biztosítandó hőmérsékletet, illetve a meleg víz hőfokát a fogyasztóval kötött egyedi szerződésekben rögzítik a szolgáltatók, amiket nem egy esetben önkormányzati rendelet is szabályoz.

A távhőszolgáltatók ettől egyoldalúan nem fognak eltérni, nem is tehetik meg, hiszen az szerződésszegésnek minősülne. Az önkormányzatok vélhetőleg szintén nem adnak erre felhatalmazást. Így a hőmennyiség csökkentése csak egy miniszteri rendelettel, vagy törvénymódosítással rendelhető el.

(nyugat.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top