Politika

Megvan, kik kapták tavaly a legtöbb agrártámogatást — A legnagyobbak jártak a legjobban

nyugatifeny.hu

Nem hagyták Mészárosékat az út szélén.

2021-ben is a legnagyobb gazdálkodókat támogatja a leginkább a magyar agrártámogatási rendszer, a kedvezményezettek felső 10 százalékának jutott a közvetlen agrártámogatások több mint 70 százaléka

– állapította meg idei elemzésében a K-Monitor.

Csányi Sándor agrárérdekeltségei 6 milliárd, Mészáros Lőrinc és környezete 4,5 milliárd támogatásban részesült 2021-ben.

A korrupcióellenes civil szervezet immár tíz éve készít elemzéseket arról, kikhez kerülnek a magyar állami és uniós mezőgazdasági pénzek, ezeknek pedig évek óta fontos megállapítása, hogy a pénzek kiosztása elég

egyenlőtlen,

a legnagyobb agrárgazdálkodó cégek kapják a legtöbb pénzt, miközben a kis családi gazdaságoknak alig jár forrás. 2021-ben például a gazdálkodók legszegényebb 30 százaléka az összes agrártámogatás kevesebb, mint 1 százalékán osztozhatott.

Ez annyira kevés, hogy a K-Monitor megállapítása szerint annak az ilyen kis gazdaságok fejlesztésére vagy hatékonyságára nincs igazán hatása, inkább amolyan szociális juttatásnak tekinthető.

Ez persze részben az agrártámogatások rendszerébe kódolt jelenség, a legtöbb támogatást ugyanis megművelt földterület, állatok száma és hasonló mércék alapján osztják, vagyis akinek több van, többet kap.


2014-ben viszont, pont az egyenlőtlenségek tompítására felső korlátot vezettek be a területalapú támogatásoknál, 1200 hektár fölött már nem jár pénz. A támogatások eloszlására viszont ennek nem volt hatása, utána is a leggazdagabbaknál kötött ki a legtöbb pénz. Részben azért, mert a 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók ilyen-olyan kerülőutakon megkerülik a szabályozást, például több entitás között osztják föl a területet, amelyek viszont egy érdekkörbe tartoznak.

(via 444.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top