Politika

Lépett az ellenzék: egész éjjel bent lesznek a Parlamentben, hogy megakadályozzák Orbán aljas döntéseit

nyugatifeny.hu

Tökös lépés.

Élőben jelentkezett az Országgyűlés ülését megelőzően a DK két országgyűlési képviselője, Arató Gergely, illetve Komáromi Zoltán, akik a parlamenti egészségügyi vitát megelőzően tartottak tájékoztatót.

Arató elmondta: az ellenzék

egész éjszaka és másnap is obstruálni

— azaz törvényes eszközökkel akadályozni — fogja az ülést, amellyel ellehetetleníthetik, hogy a kormánypártok a jelenlegi ülésen megszavazhassák a törvénytervezetüket.

Komáromi arról beszélt: a törvényjavaslattal

az a legnagyobb baj, hogy “van”.

Elmondta: 100-120 javaslatot gyúrtak össze a fideszesek, és bár szerinte van köztük néhány elfogadható, azonban a többségük teljesen szakszerűtlen és elfogadhatatlan, ugyanis nem szolgálja a betegek érdekeit.

A DK egészségügyi árnyékminisztere — aki szakmája szerint háziorvos — azt mondta: a Fidesz majd azzal fogja vádolni az ellenzéket, hogy azt a néhány pozitív javaslatot nem szavazzák majd meg, amit a mamuttörvényükbe sűrítenek.

Az egyik leglényegesebb pont szerint a Fidesz átszervezheti a háziorvosi ügyelet rendszerét. Megjegyezte: míg 2010-ben 156 üres praxis volt, jelenleg 680 van. Véleménye szerint, mivel a kormány nem képes új orvosokat hozni a rendszerbe, inkább bezárják a kisebb praxisokat. Ez azonban azt eredményezheti, hogy

sokaknak más települsére kell utazniuk majd, ha orvosra lesz szükségük.

Komáromi Zoltán arról is beszélt: a védőnői körzeteket megszüntethetik, helyette a megyei kórházba vezényelhetik az alkalmazottakat, ahol megmondják majd nekik, hol kell dolgozniuk.


Az orvosi ügyelet rendszerét is átszervezhetik, ezzel szerinte az a legnagyobb gond, hogy az Országos Mentőszolgálat már most sem képes teljes körűen ellátni a feladatát a nagy szakemberhiány. Hozzátette: Budapestre például különböző megyékből rendelnek kocsikat, hogy el tudják szállítani a betegeket.

Azt is elmondta: a különböző önkormányzati rendelőintézetek adatait is meg akarja szerezni a kormány, hogy a későbbiekben könnyedén elvehessék az intézményeket. Mint mondta, ezeket az önkormányzatok erejükön felül támogatják, mert nem jut elegendő kormányzati támogatás rájuk.

Szerinte nincs garancia rá, hogy a rendelőintézetek ugyanazon telephelyen maradnak, ha a kormány elveszi azokat. Megjegyezte: nincs rá garancia, hogy a a betegeknek ne kelljen bizonyos vizsgálatokra 10-20 kilométert utazniuk.

A tervek szerint a városi kórházok a jövőben a megyei kórházak alá tartozhatnak, az alkalmazottak pedig szabadon vezénylehetők lesznek. Ez szerinte azt eredményezi majd, hogy több ezren, főképp idősebbek hagyják majd el a pályát.

Komáromi kérdésére a fideszesek nem tudtak válaszolni, miért kellett 20 oldalas salátatörvénybe (olyan mamuttörvény, amelybe lényeges mellett számos lényegtelen javaslat is bekerül, hogy utóbbiak elvegyék a fókuszt a fontosabb kérdésekről — a szerk.) rakni a javaslatokat.

Mivel a kormányrendeletek esetében nincs törvényi kötelezettség a válaszadásra, válaszra hiába várnak az érdeklődő képviselők. A politikus szerint a jelenlegi esetben is jól látszik, hogy a Fidesz egyeztetés nélkül akarja megszavaztatni a javaslatait.


A videós bejelentkezés előtt hangzottak el a vezérszónoklatok , és ezek alapján Komáromi szerint kiderült, hogy a kormánypártok nem nyitottak a párbeszédre. Olyanokra utaltak a felszólalok, amik nincsenek benne a törvényekben.

Olyan számokat használnak, amelyek egyszerűen nem igazak

— jelentette ki Komáromi Zoltán. Hozzátette: az ellenzék által megismert javaslatok alapján kijelenthető, hogy a kormány “szakértői” nem ismerik az egészségügyet.

A DK-s politikusok bejelentkezését alább lehet megnézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top