Politika

Orbán ettől idegrohamot kap: Szó nélkül kell néznie, milyen irgalmatlan pénzt kap az alapítvány, amit ki akartak csinálni

nyugatifeny.hu

Nem lehet egyszerű most a miniszterelnöknek.

Csaknem másfél milliárd forintnak megfelelő euró felett diszponálhat az az Ökotárs Alapítvány, amely miatt tavaly nyáron a magyar kormány inkább lemondott a Norvég Alap 77 milliárdjáról — tudta meg a HVG.

Tavaly történt, hogy a magyar kormány inkább lemondott a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatásáról csak azért, nehogy a civileknek az összegből járó tíz százalékot az Ökotárs Alapítvány kezelje.

A kormány tavaly nyáron azt akarta elérni, hogy beleszólása legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, ami a teljes, 77 milliárdos összeg 10 százaléka csupán.

A magyar és a norvég kormány megállapodott abban, hogy nyílt pályázaton választanak egy független alapkezelőt, aki a Norvég Alap civileknek járó pénzeinek szétosztásáról dönt. Ez lett volna az Ökotárs Alapítvány, Orbánék viszont ezt

nem fogadták el.

HVG sorra veszi, hogy az Ökotárs elleni kormányhadjárat már sokkal korábban kezdődött, 2014-ben még egy KEHI-ellenőrzés és házkutatás is volt az alapítványnál. Az ellenőrzésre személyesen Orbán Viktor adott ki utasítást, bár az eljárás később megszűnt, mert nem találtak semmit.


Most arról ír a lap, hogy az Európai Bizottság segítségével a magyar NGO-k komoly pénzekhez fognak hozzájutni.

A Bizottság erre szolgáló keretéből ugyanis 3,4 millió eurót, azaz 1,4 milliárd forintot oszthat szét az Ökotárs Alapítvány civilek között, az uniós értékek és a jogállamiság védelmére.

Most azonban a magyar kormánynak nincs beleszólása abba, hogy a pénzt kik és milyen célokra kapják, a támogatások ezúttal

közvetlenül Brüsszelen keresztül érkeznek.

Ráadásul a Bizottság a programról szóló végrehajtási határozatban külön megemlíti, hogy „a közelmúlt fejleményei” alapján az uniós értékek tiszteletben tartása néhány tagállamban „nem magától értetődő”.

Arra is utal a szöveg, hogy „egyes tagállamok” ellen megindult a hetes cikkely szerinti eljárás – ez természetesen Magyarország és Lengyelország.

A CERV program uniós értékeket támogató ágának újdonsága, hogy a támogatásokat közvetlenül,

a tagállami kormányok beleszólása nélkül

osztják ki egy helyi koordinátor segítségével.

Most a CERV keretein belül Magyarországon a négy civil szervezetből álló konzorcium összesen 4 millió eurót, vagyis 1,6 milliárd forintot kap Brüsszeltől, hogy pályázatokon keresztül szétossza azt magyar civilek között.


A szétosztható pénzek az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • az Ökotárs Alapítvány egész pontosan 3 601 160 euró (1 milliárd 472 millió forint)
  • a Közösségfejlesztők Egyesülete 145 202 euró (60 millió forint)
  • a Kárpátok Alapítvány-Magyarország 126 794 euró (52 millió forint)
  • az Autonómia Alapítvány szintén 126 794 euró (52 millió forint).

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top