Politika

Újabb pofon Orbánnak: Rengeteg pénzt vonna el Magyarországtól az Európai Csalás Elleni Hivatal

nyugatifeny.hu

4,5 milliárd forint visszavonását kérik Magyarországtól.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egy uniós támogatásból épült regionális hulladékgazdálkodási hálózat felépítését vizsgálta meg és a most közzétett jelentésében mintegy 11 millió euró – jelenleg 4,5 milliárd forint – támogatás visszavonását javasolja.

Jelentésében az OLAF nem tér ki arra, hogy pontosan melyik hálózatot érintik a megállapítások, közleményükből csak annyi derül ki, hogy az uniós pénzből épült regionális hulladékgazdálkodási rendszernél azonosított problémák négy projektet érintenek.

Ville Itälä, az OLAF főigazgatója ugyanakkor nyilatkozatában a királyszentistváni hulladéktelep problémáira hívta fel a figyelmet.


“Az EU finanszírozta beruházás célja az volt, hogy hatékonyabbá és környezetbarátibbá tegyék a hulladékfeldolgozást. Azonban az OLAF vizsgálói számos tervezési és kivitelezési hibát találtak a beruházásnál. Ugyancsak megállapítottuk, hogy a környezetre gyakorolt vélelmezett pozitív hatás jóval alacsonyabb lett végül. A problémák miatt számos tűzeset is történt ami rendkívül negatív hatással volt a környezetre, a levegő minőségére és a környező települések lakosai borzasztó bűzben voltak kénytelen élni”

— közölte a főigazgató.

Korábban a Népszava számolt be róla, hogy a Királyszentistván-Vilonya térségében 2010 óta üzemelő regionális hulladékfeldolgozó körül élő falvakban elviselhetetlen bűz terjengett, aminek oka vélhetően, hogy biológiailag aktív hulladékot is hoztak a telepre. A hulladékmű körül az évek során pedig több tűzeset is történt. Ugyan a környező települések lakói az ügyben tüntetést is tartottak, azonban a hatóságok érintetlenül hagyták a szeméttelep működését, ahogy a környék fideszes politikusai is csak ígérgették annak bezárását,

ami végül mégsem valósult meg.

Az OLAF jelentése részletezi, hogy a biológiai hulladékkezelés célja az lett volna, hogy elégethetővé tegyék a bioaktív hulladékot. Azonban a gyér kivitelezés következtében ezt végül nem sikerült elérni, így a biológiai hulladékot egyszerűen csak kiöntötték a szeméttelepre, ahol ez két súlyos tűzesethez vezetett, amiben elégtek az EU-s támogatásból épült berendezések.

Azok után, hogy kezelhetetlenné vált a biológiai hulladék kezelése, a kezeletlenül szabadba öntött hulladék súlyos bűzt okozott. Több helyi tüntetés után végül a döntéshozók lemondtak a biológiai hulladék odaszállításáról, ennek következtében viszont az EU támogatás célja is odalett.


Mindezek következtében most az OLAF

11 millió euró visszavonását kéri Magyarországtól,

ezen túl pedig javaslatokat tett a Bizottságnak, hogy javítson az EU-támogatású projekteknél “a projektek utóellenőrzésének a rendszerén”.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top