Politika

Videóval: Durván megizzasztották Szijjártót a francia tévében — Magyarázta a bizonyítványt a külügyminiszter

nyugatifeny.hu

Nem lehetett egyszerű.

Nehéz elképzelni olyan következetesen furcsa viszonyt, amilyet Brüsszel a magyar kormánnyal ápol — kezdte Szijjártó Péterrel készített interjúját Armen Georgian a Talking Europe című műsorban.

A riporter felidézte, hogy az elmúlt 12 évben mely kérdésekben konfrontálódott Orbán Viktor az EU-val, hozzátéve, hogy jelenleg 13 milliárd eurónyi uniós forrás forog kockán ezek miatt a problémák miatt.

Brüsszel addig blokkolja ezeket a pénzeket, amíg nem lát elmozdulást a magyar jogállamisági kérdésekben — mondta Georgian.

A riporter azt a kérdést tette fel Szijjártónak, hogy nem rossz üzenet-e Brüsszel felé, hogy a tárgyalások után azonnal Oroszországba utazott az energetikai kiállításra.

Szijjártó szerint az energiakérdés nem ideológiai kérdés, tehát

nem szórakozásból működnek együtt energetikai téren Oroszországgal.

A riporter közbevetette, hogy rengeteg uniós forrás volt az elmúlt években a megújuló energiaforrások bevezetésére, illetve az épületek felújítására, de ezeket a forrásokat nem használta fel a magyar kormány.


Szijjártó itt azzal takarózott, hogy ezeket az állításokat az ellenzék egyik képviselője tette korábban ugyanebben a műsörban, tehát figyelembe kell venni a politikai hovatartozását. Hozzátette: a magyar kormány mindent megtett az elmúlt évtizedben, hogy modernizálja az ország energiarendszerét.

“Most fokozzuk az atomenergia-kapacitásunkat”

— hozta példának a szintén oroszokhoz köthető Paks2-t.

A riporter itt azzal szembesítette a magyar külügyminisztert, hogy sokak szerint az oroszokkal tárgyalni rossz stratégiai döntés.

“De ők képmutatók”

— fogalmazott Szijjártó.

A riporter az interjúban felidézte, hogy jelenleg mintegy 13 milliárd eurónyi, Magyarországnak szánt finanszírozás forog kockán, amelyet jelenleg addig blokkol Brüsszel, amíg nem lát elmozdulást a magyarországi jogállamisági kérdésekben.

“Nem először vagyunk ilyen helyzetben Brüsszellel. Azokban az időkben, amikor Barroso úr volt az Európai Bizottság elnöke, az eljárás nagyon igazságos volt, ugyanis jogi alapon zajlott”

— mondta, hozzátéve: most nem ez a helyzet.

“Jelenleg politikai észrevételek vannak Magyarországgal szemben, mert konzervatív kereszténydemokrata kormány van hivatalban már 12 éve, és ezen túlmenően sikeresek is vagyunk”

— tódította a külügyminiszter.

Megállapodás született arról, hogy a 17 intézkedéstervezet majdnem lezárásra kész, minden tervezetet a parlament elé terjesztettünk,

“a parlament dolgozik rajtuk, és egészen biztos vagyok abban, hogy elfogadják ezt a 17 szabályozást”

— mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy akkor a labda az Európai Bizottság térfelére kerül.

A riporter emlékeztetett arra: néhány ország, például Hollandia, Belgium, Luxemburg azt mondják, hogy hosszú távú rendszerre van szükség annak biztosítására, hogy a megállapodás után ne legyen visszaesés. Egy esetleges hosszú távú mechanizmus bevezetéséről Szijjártó Péter azt mondta:

“óriási és szégyenteljes tiszteletlenségről van szó ezen országok részéről a magyar emberek irányába”

csak azért, mert Magyarországon jobboldali, konzervatív, hazafias, kereszténydemokrata kormány van.

“Gyűlölnek minket politikai szempontból, mert szembe megyünk a fősodorral, és mégis sikeresek vagyunk. De mindez a magyar emberek döntésén alapul”

— jelentette ki, hozzátéve: ha az említett országok kormányai mindig a demokráciáról beszélnek, akkor tiszteljék a demokráciát!

“A magyar emberek úgy döntöttek négy egymást követő választáson, hogy azt akarják, amit mi teszünk. Tehát megkérdőjelezni a magyar emberek képességét és érettségét arról, hogy képesek-e biztosítani a demokráciát, a stabilitást és szabadságot az országban, az szégyenteljes, meg kell, hogy mondjam”

— mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: mindig lesz kritika a kormánnyal szemben, de megkérdőjelezni egy ország demokratikus természetét pusztán azért mert vannak kritikus hangok, túlzás. Nem lenne demokrácia, ha nem lennének kritikus hangok — jegyezte meg.

Arra kérdésre, hogy december elején megállapodás születik-e a helyreállítási és a kohéziós alapról, Szijjártó Péter azt mondta:


“minden tőlünk telhetőt megteszünk, biztos, hogy nem rajtunk fog múlni”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top