Politika

Orbán pénzügyi államtitkára átadta a “nemzet betlehemét” a Kossuth téren

nyugatifeny.hu

Ezzel indították az adventi időszakot.

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren, az alkotás 17 szobra és építménye a Kárpát-medence 34 települése fafaragóinak önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el.

Budapest, 2022. november 27.
A nemzet betleheme az ünnepélyes átadás elõtt a Kossuth téren, az Országház elõtt 2022. november 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján elmondta, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák ezt az alkotást.


Nem véletlenül a bükkaljai községben született meg a nemzet betlehemének ötlete, ugyanis Kisgyőr nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona kilátójáról — ismertette az államtitkár.

Budapest, 2022. november 27.
Jakab István, az Országgyûlés fideszes alelnöke, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Richly Gábor, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) fõtitkára és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház igazgatója (b-j) a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház elõtt 2022. november 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

Richly Gábor, az MMA főtitkára azt mondta: az Akadémia nem pár száz akadémikus zárt klubja, hanem egy olyan, szerteágazó közfeladatokat ellátó testület, amelynek célja a magyar kortárs művészet minél szélesebb spektrumának segítése az egész nemzet és a társadalom javára.

Ezt a feladatát az MMA akkor láthatja el a leghitelesebben, ha olyan kezdeményezések támogatójává válik, ahol akadémikusok más alkotóművészekkel közösen tudnak létrehozni művészeti alkotásokat — fogalmazott a főtitkár.


Kékedi László, az MMA rendes tagja, az MMA népművészeti tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta, hogy a nemzet betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint az anyaország területéről egyebek mellett Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Nádudvar és Vásárosnamény fafaragó művészei készítették el.

Budapest, 2022. november 27.
A nemzet betlehemének ünnepélyes átadása a Kossuth téren, az Országház elõtt 2022. november 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az alkotást, amelyet vízkeresztig láthat a nagyközönség a Kossuth téren, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át.

Az ünnepségen közreműködött a Kisgyőri Népdalkör, a Tarsoly Együttes, Nemcsák Károly színművész, Szerényi Béla és Barabás Balázs népzenész, Petrás Mária népdalénekes és zenésztársai, valamint a Gödi Búzaszem Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és művésztanárai.

(MTI) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top