Politika

Áll a bál: Orbánék durván összebalhéztak a német és a holland parlamenttel az EU-s pénzek miatt

nyugatifeny.hu

Kikérik maguknak a “nyomásgyakorlást”.

A magyar Országgyűlés politikai nyilatkozatban utasította vissza a német és a holland parlament “nyomásgyakorlását“. A kormánypárti javaslatot 141 képviselő támogatta a szerda délutáni parlamenti szavazáson, 36 képviselő nemmel szavazott, 4-en pedig tartózkodtak.

Olaf Scholz német kancellárt és Mark Rutte holland miniszterelnököt arra utasította a német és a holland parlament november közepén, hogy csak abban az esetben járuljanak hozzá a Magyarországnak szánt visszatartott uniós források felszabadításához, ha a magyar kormány

“ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.

A holland döntéshozók ezeken túl arra kérték a kormányukat, hogy indítványozzák Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

Németh Zsolt, fideszes képviselő, a külügyi bizottság elnöke, és több kormánypárti képviselő (Balla MihályHörcsik RichárdZsigmond Barna PálTessely Zoltán) hétfőn benyújtották a javaslatot “a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról” címmel, amit a parlament “kivételes eljárás” keretein belül tárgyalt, majd két napra rá már el is fogadta azt.

“Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből,

a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik”

— fogalmaztak a javaslatban.


A javaslatot benyújtók vélekedése szerint ez a magatartás “sérti Magyarország szuverenitását, és az uniós alapszabályt, amely megtiltja az Európai Bizottság tagjainak, hogy utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől“.

A Telex beszámolójában kiemelte, hogy ebben az esetben (is) vaskos csúsztatásról van szó, tekintve, hogy a két ország parlamentje nem az Európai Bizottságot utasítja, hanem a saját kormányaikat szólították fel.

A kormányzó párt “zsarolásról“, és “az uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekről” írt. Úgy vélik, az ilyen “illegális állásfoglalások” – szerintük – rendkívül kártékonyak a tagállamok közötti kapcsolatok és az Európai Unió közös érdekei képviseletének szempontjából.

“Ahogy a magyar országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől”

— áll a javaslatban.

“A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre”

— tették hozzá.

Az ellenzéki pártok képviselői nem szavazták meg a javaslatot.

“Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik”

— írta közleményében a Demokratikus Koalíció, hozzátéve, “Orbán Viktor úgy tesz, mint az a bűnöző, aki a lebukáskor nem önmagát, hanem az őt elkapó rendőröket hibáztatja”.

A DK hangsúlyozta: nem kellett volna ellopni az európai és a magyar állampolgárok pénzét, és akkor nem függesztenék fel a támogatásokat.

A Párbeszéd a javaslatra úgy reagált, hogy “a fideszes parlamenti bábokkal megtámogatott politikai nyilatkozattal a korrupt, aljas, hazug Orbán-kormány továbbra is mindent elkövet azért, hogy másra hárítsa bűneit”.

Hozzátették: az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő a végletekig kizsigerelt magyar családokkal.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese közölte: egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely “ugyanolyan értelmetlen, mint a kormány javaslata, de legalább igaz”.

A momentumos képviselő módosítójában – amit a fideszes többség leszavazott a törvényalkotási bizottságban – úgy fogalmazott:


“Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ezért az Országgyűlés elvárja, hogy Magyarország Kormánya vessen véget az Európai Unió által folyósított pénzügyi támogatások jogtalan eltulajdonításának”.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön tett javaslatot az Európai Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó mintegy 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forintnyi) támogatást a magyar jogállamisági helyzet miatt.

(telex.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top