Politika

Tombolhat Orbán: durván romlanak Trump választási esélyei az USA-ban

nyugatifeny.hu

A demokrata szenátor georgiai győzelme beindíthatja a dominóhatást.

A hivatalban lévő szenátor,

a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult

a szenátusi választás második fordulója az Amerikai Egyesült Államok Georgia államában a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.

A keddi választáson a szavaztok 99%-ának feldolgozása után Warnock 95 ezer vokssal kapott többet republikánus kihívójánál, Herschel Walkernél, vagyis a demokrata jelölt a szavazatok 51 százalékát, a republikánus a 49 százalékát kapta meg.

Négy héttel ezelőtt még szorosabb küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a szavazatkülönbség.

Raphael Warnock újraválasztását kedden éjszaka támogatói előtt tartott beszédében köszönte meg, és úgy fogalmazott, hogy “az emberek hallatták a hangjukat“, ami egy demokráciában a legfontosabb.


A demokrata párti Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a Twitteren gratulált a győzelemhez, amely biztosította a demokraták abszolút többségét a szenátusban. Az alelnök azt írta, hogy

Georgia választói olyan embert akartak szenátoruknak, aki értük harcol“.

Herschel Walker, a republikánusok jelöltje szintén kedden éjszaka elismerte vereségét, megköszönte a támogatást, gratulált ellenfelének, és arra buzdította Georgia állam polgárait, hogy továbbra is higgyenek Amerikában és alkotmányában, mindig éljenek a szavazás lehetőségével, valamint arról biztosította őket, hogy változatlanul harcolni fog Georgia államért, a vereség miatt pedig nem keres kifogásokat.

Walker jelöltségének fő támogatója Donald Trump, az USA volt elnöke, akinek a célja a kezdetektől az volt, hogy a pártjából a vele szimpatizáló jelölt kerüljön ki győztesként. Vele kapcsolatban kritika volt, hogy még idén januárban sem Georgiában élt,

csak a kampány idejére ejtőernyőzték oda.

A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több, mint 50 százalékát. Raphael Warnock lelkész, 2021 januárjában, a georgiai szenátorválasztás második fordulójában választották először szenátorrá, amivel az állam első afroamerikai szenátora lett.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a kongresszus felsőházában, a szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz, míg az alsóházban – a képviselőházban – a republikánusok lesznek többségben 222-213 arányban. Az új, 118. amerikai kongresszus január 3-án alakul meg.


Walker veresége egyúttal arra is rámutat, hogy immáron a sokadik, Trump által támogatott jelölt vérzett el az utóbbi két évben lezajlott választásokon. Ez egyúttal arra is rámutat, hogy — az egyébként kifejezetten népszerűtlennek számító — a Bidennel szemben 2 éve elbukott Trump rengeteg szavazatot hoz a konyhára a jelenlegi elnök pártjának, ugyanis

ő mobilizálja a milliárdos Orbán-barát elnökkel kormányzását ellenzőket.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top