Politika

Szijjártó Péter személyesen üdvözölte Mészáros Lőrinc új vállalkozását

MTI, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A V-Híd Zrt. tulajdonosa szerint a csehekkel közös vegyesvállalat létrehozása vasúttörténeti pillanat.

A magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú a vasúti közlekedés és szállítmányozás, ezért hatalmas előrelépés, hogy

a magyar V-Híd Zrt. biztosítóberendezéseket gyártó közös céget alapít a területen regionális piacvezető, cseh AZD Prahával

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető – a többségi magyar tulajdonú V4SIL cégalapító ünnepségén – üdvözölte a vegyesvállalat létrehozását, amely szerinte nem csupán munkahelyeket teremt, de gondoskodik majd a szakképzett utánpótlásról is.

A világ az elmúlt években válságról-válságra bukdácsolt, amelyekből le kell vonni a tanulságokat. Az egyik ilyen a vasúti közlekedés és szállítmányozás felértékelődése, amit jól mutat, hogy míg a koronavírus-járvány alatt sok esetben megszakadtak a beszállítói láncok, a vasút „kifejezetten jól vizsgázott, válságállónak bizonyult, átment a stresszteszten” – mondta.

Szijjártó beszámolója szerint az elmúlt években általában „a levetett és már karrierjük vége felé közeledő nyugati biztosítóberendezéseket” használták, ami hatalmas versenyhátrányt jelent, most viszont „létrejön az a szellemi, fizikai és pénzügyi kapacitás, amelynek segítségével a magunk erejéből át tudjuk adni a múltnak ezt a versenyhátrányt”.

„Ez lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország kihasználja a mindabból fakadó előnyöket, hogy itt vagyunk Európa szívében, mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati közlekedési folyosó közös metszéspontjában” – hangsúlyozta.

A közösen létrehozott társaságban feladat lesz a MÁV előírásainak megfelelő berendezések szoftver- és hardverelemeinek korszerűsítése, későbbiekben pedig gyártása. A cseh gyártó a kor legmodernebb szintjét képviselő rendszeréhez kapcsolódó technológiai transzfert is végrehajt a beruházás során, hogy megteremtse az alapjait a magyar piacra specializált berendezésnek.


A miniszter szerint az elmúlt időszak eseményei demonstrálták, hogy milyen kiszolgáltatottak azok az országok, amelyek nem tudják saját ellenőrzésük alatt tartani kritikus infrastruktúrájukat, márpedig ennek egyik legalapvetőbb része a vasúti közlekedés és szállítás.

„A magyar gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vasúti közlekedést gyorsan és biztonságosan, valamint menetrendszerűen lehetővé tevő biztosítóberendezések közül a legmodernebbeket alkalmazzuk” – közölte.

A többségi tulajdonú V-Híd Zrt. egyedüli részvényese az Opten céginformációs adatbázisa szerint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország leggazdagabb embere.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top