Politika

Brüsszeli diplomaták: Rendkívül megalázó Orbán Viktornak az uniós megállapodás

nyugatifeny.hu

A Fidesz persze megpróbálja győzelemként eladni.

Mi is beszámoltunk róla, hogy tegnap este megszületett a megállapodás a Magyarországnak járó uniós pénzek ügyében.

A szerdáig még “írásbeli eljárásban” véglegesítendő alku lényege, hogy Magyarország eláll az Ukrajnának nyújtott uniós hitelcsomag, illetve a globális minimumadó ügyében a vétótól, cserébe a befagyasztott uniós forrásokat 7,5-ről 6,3 milliárd euróra csökkentik, illetve elfogadják a magyar helyreállítási tervet, amely nyitva hagyja a kaput 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő uniós támogatás kifizetését Magyarország részére – ha a kormány végrehajtja azokat a korrupcióellenes, illetve a jogállamiság visszaállítását célzó lépéseket, amelyekről megállapodás született.

“Megalázó este ez Orbán számára. Le kellett nyelnie a vétóit, és alig kapott könnyítést a kondicionalitási eljárásban. Mindezt azért, hogy elfogadják a helyreállítási tervét és ezzel legalább egy kis megnyugvást hozva a piacokon”

– írta a Politico-nak az alkuról egy uniós diplomata.

Alap szerint további öt ország az ügyre rálátó diplomatái is arról beszéltek, hogy a legjobb amit Orbán elérhetett, hogy elfogadja a vereséget és a további fordulókra koncentrál.

“És csak várjuk ki, amíg rájönnek, hogy

SEMMIT nem kapnak meg

a helyreállítási alap pénzeiből, amíg az ÖSSZES jogállamisági reformot végre nem hajtják”

– tette még hozzá a fent említett diplomata.

A lap arról is ír, hogy egyes pletykákkal ellentétben Magyarország nem fog más EU-s forrásokból, például az energiainfrastruktúra korszerűsítését és zöldítését támogató Repower EU programból kompenzációképpen több forráshoz jutni.

Összességében tehát nem lehet arról beszélni, hogy az EU Orbán “vétódiplomáciájának szolgájává” vált volna, ahogy a kritikusok állítják. A magyar miniszterelnök a Politico szerzője szerint a vétókkal azt érte el, hogy még legközelebbi szövetségeseinek jóindulatát is elvesztette, ezzel pedig Brüsszel lehetőséget kapott arra, hogy emelje a tétet.


“Nem nyerő stratégia beleharapni a kézbe, amely etet téged. Budapest ezt a saját kárán tanulja meg. Orbán úgy kezdte az évet, hogy 5,8 milliárd euró veszélyben lévő uniós forrásért aggódhatott, a következőt pedig úgy kezdi, hogy

12,5 milliárdért

aggódhat. Ha nem változtat a stratégiáján, ez az ügyes alkudozó még akár azt is elérheti, hogy Brüsszel újra megduplázza a büntetés mértékét”

– zárja értékelését a Brussels Playbook.

(via privatbankar.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top