Politika

Csak erős idegzetűeknek: Így nőttek az árak az elmúlt egy évben

nyugatifeny.hu

A 20 ezres nagybevásárlás már a múlt homályába vész.

2022 decemberére eljutottunk oda, hogy két kenyér és három kiló krumpli annyiba kerül, mint pár éve egy éttermi vacsora két főre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az élelmiszerek novemberben éves alapon 43,8 százalékkal drágultak, ami brutálisan soknak számít.

A termékek többsége jelentősen drágult az elmúlt egy évben, szinte alig van olyan áru, amely olcsóbb lett, vagy aminek nem változott az ára. A drágulás pedig összegszerűen is nagyon látványos, a karaj kilója 750 forinttal kerül most többe, a gouda sajt 800 forinttal, a kockasajt is 800 forinttal, de még fél kiló spagetti is 250 forinttal.

A dobogót több mint kétszeres áremelkedéssel vezeti

  • a vöröshagyma (162 százalék);
  • a vécépapír (132 százalék);
  • és a kockasajt (114 százalék).

De duplájára emelkedett a kenyér ára is, a rizs 89, a tészta 84, a tojás pedig 67 százalékkal drágult. Ezek nagy része azért különösen fájó, mert a kenyér, a tészta és a rizs mind a legolcsóbb kalóriaforrások közé tartoznak. Emiatt a szegények vásárlói kosarából jellemzően nagy részt tesznek ki ezek a termékek, ők tehát még az átlagosnál is nagyobb áremelkedéssel szembesülnek.

A dráguló termékek között azért van néhány kivétel, amely olcsóbb lett. Ezek mind olyan élelmiszerek, amelyek árára még januárban raktak sapkát, így lehetőségük se lett volna drágulni.


Jól látszik viszont, hogy a tojás és a burgonya, amelyek árát csak november elején stoppolták le, 67, illetve 35 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

Az árstopok hatásairól azt azért meg kell jegyezni: egyáltalán nem biztos, hogy összességében veszítünk vagy nyerünk-e velük. A kiskereskedelmi láncok az egyik terméken kiesett bevételüket más termékeken fogják visszahozni. Ennek megfelelően emelték meg az árstopok bevezetése után egy sor másik termék árát, rátéve egy lapáttal az amúgy is durva drágulásra.

Matolcsy György jegybankelnök is erről beszélt elhíresült beszédében:

„az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

(via Telex.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top