Politika

Mi történt? Nem tudták véglegesíteni a magyar pénzekről szóló uniós megállapodást

nyugatifeny.hu

Nem sok idő maradt.

Hétfőn késő este egyeztek meg az EU tagállamainak nagykövetei többek között a Magyayrországnak járó forrásokról is, ezt a megegyezést kellett volna szerda este aláírniuk az állam-és kormányfőknek, ezt azonban elhalasztották.

A megegyezés tartalmazta a globális minimumadót, az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget, a magyar helyreállítási tervet, és a magyar források 55 százalékának visszatartását. A dokumentumot szerda este írták volna alá, vita nélkül, azonban Lengyelország fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban.

Brüsszelben most abban reménykednek, hogy csütörtök délig meg tudják győzni a lengyeleket, ha ez nem sikerül, az veszélybe sodorja az egész megállapodást, az pedig katasztrofális lenne egy magasrangu EU-diplomata szerint.

A magyar kormány is sokáig blokkolta a globális minimumadót és az Ukrajnának szánt segélyt, de az Unió talált egy megoldást, hogy Orbán Viktor ne tudja vétóval zsarolni a tagállamokat.

Ha az idén nem sikerül elfogadni a magyar helyreállítási tervet, akkor rengeteg pénztől esik el hazánk.


A források megvonásáról szóló döntést itthon és külföldön is sokféleképpen értelmezték, egy finn EP-képviselő nyilatkozata azonban sokat elárult arról, mit is jelent pontosan: teljes meglepetésként érte a magyar kormányt, hogy az Európai Bizottság a magyar uniós források befagyasztását javasolta november végén,

a hétfői megállapodás pedig kudarc Orbán Viktor számára.

(via nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top