Politika

FRISS: Ursula von der Leyen porrá zúzta Orbán egész eddigi politikáját

nyugatifeny.hu

Nincs többé “olcsó orosz gáz”.

“Az Európai Unió több sikeres intézkedést tett azóta, hogy Oroszország nagyjából 80 százalékkal csökkentette az Unióba irányuló gázellátást, ennek azonban ára van, és

az olcsó orosz gázra alapuló üzleti modell nem fog már visszatérni”

— jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.

Az elnök a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előkészítéséről szóló vitában közölte: az EU-nak az orosz zsarolások ellenére sikerült kompenzálnia a gázellátás csökkentését.

“Diverzifikáltuk energiaforrásainkat, energiát takarítottunk meg, erősítettük a megújuló energiaforrások szerepét, az energiatermelő cégek extra profitját a kiszolgáltatott helyzetben lévő vállalkozások és háztartásokat támogatására fordítjuk, biogázt vásárolunk, és piaci korrekciós mechanizmust indítottunk el”

— sorolta az EP elnöke.

Kiemelte: Európa jelenleg magasabb fosszilisenergia-importárakkal néz szembe, erre az egyetlen fenntartható megoldás a megújuló energiaforrások használata, ami nemcsak megfizethető, de helyben is előállítható, továbbá munkahelyeket teremt, és erősíti Európát a globális versenyben.

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Bizottság januárban új keretrendszert terjeszt elő a környezetbarát technológiák állami támogatásra vonatkozóan.

“Biztosítanunk kell, hogy a beruházási támogatások és az adójóváírások könnyebben és gyorsabban eljussanak az érintett ágazatokhoz. A cél az, hogy a vállalatokat arra ösztönözzék, hogy az EU-ban maradjanak, és ne az Egyesült Államokban fektessenek be”

— húzta alá.


Az elnök kitért arra is, hogy a bizottság októberben EU-amerikai munkacsoportot hozott létre, amelynek célja többek között, hogy megoldásokat találjon a zöld átmenet szempontjából kritikus fontosságú kínai nyersanyagoktól való túlzott függőségre. Hozzátette: egyik lehetséges megoldás egy európai-amerikai nyersanyagklub létrehozása lenne,

hogy áthidalják Kína monopóliumát ezen a területen.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában arról beszélt, hogy Európában súlyos energiaválság van, az energetikai szankciókkal “Európa lábon lőtte önmagát”. Deutsch emlékeztetett, hogy az EU szerint jövőre akár 30 milliárd köbméternyi gázhiánnyal is számolni kell Európában, így – szerinte – már nem csak az okoz súlyos gondot, hogy az egyekben vannak az árak, de az is kérdéses lesz e egyáltalán gáz jövőre.

Deutsch ezek után felidézte az Orbán-kormány kommunikációjának egyik “legfontosabb pillérét” és azt mondta: “az Oroszországra kivetett szankciók nem hozták el az ukrajnai háború végét, az európai emberek azonban szegényebbek lettek, és a nemzetgazdaságok pedig lassan térdre kényszerülnek”. Végezetül a “káros szankciók” eltörlésére szólított fel az Orbán-párti politikus.

(hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top