Politika

Elég már a süketelésből, álljon itt fehéren-feketén: az EU a földbe döngölte Orbánt

Kép forrása: TASR/AP

Orbánnak még most is van képe győzelemről beszélni, mikor az ő hibájából zártak el minket az EU-s pénzektől. Nincs szó arról, hogy visszakaptuk volna a támogatást, sőt. Megmutatjuk, mi történt valójában.

A hétfő esti alku óta annyi vált világossá, hogy a Magyarországnak járó két pénzhalom egyike elől sem zárták el a kormányt, de egyelőre nem is adtak semmit Orbánéknak. Hogy valójában mikor és mennyit lehet a pénzből megszerezni, az továbbra is bizonytalan.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezermilliárdos büntetés várhat a jogállamisági eljárás miatt a magyar kormányra. 

A helyreállítási alap pénzeinek megszerzéséhez az igazságszolgáltatási rendszerben kell érdemi reformokat elfogadnia az Orbán-kormánynak, a határidő március vége. Továbbá az eddig elégtelenül végrehajtott, idén ősszel megkezdett 17 reformot is tökéletesre kell csiszolni.

A mézesbödön ott maradt a kormány előtt, és ha az Európai Bizottság elégedett lesz a budapesti produkcióval, akkor kisebb adagokban, egészen 2027-ig húzva a kifizetéseket, mindig adhat belőle egy merőkanálnyit. Ezalatt újabb és újabb feltételeket írhat elő, hogy közelítse a magyar állami intézmények kultúráját a jogállami normákhoz

– fogalmaz a 444.hu.

A szegény régióknak járó kohéziós támogatásokból, mintegy 2600 milliárd forintot befagyasztottak hétfőn, kimondva azt, hogy Magyarországon rendszerszintű jogállamisági problémák miatt veszélyben van az európai adófizetők pénze.

Magyar szempontból rendkívül kínos, hogy a tagállamok minősített többséggel elfogadtak egy befagyasztást, a hozzá tartozó indoklással együtt. Soha, egyetlen tagállam esetében sem fordult még elő az EU történetében hasonló ítélet.

Ráadásul az eddig kiszivárgó hírek szerint a zárt ajtók mögött tartott szavazáson csak két ország nem értett egyet ezzel a büntetéssel, de azok is azért ellenkeztek, mert még több pénzt fagyasztottak volna be (a svéd és a holland kormányokról van szó).


A tagállamok rendszerint ódzkodnak egymás megbüntetésétől, igyekeznek az EU-s szankciókat kiszervezni a Bizottságnak, vagy az EU Bíróságának. Hogy most kivételesen ezt mégis megtették, az mutatja, hogy a magyar kormánnyal szembeni kritikák rendkívül komolyak, és a magyar kormány megítélése az Unióban rosszabb, mint valaha.

Ha a magyar kormány szempontjából sikert keresünk a hétfői alkuban, akkor az összefoglalható azzal, hogy csak a 80 százalékát fagyasztották be annak az összegnek, amit a Bizottság javasolt.

Orbán tehát nyugodtan ünnepelhet, csak nincs mit. Miatta nem kapjuk meg a pénzt, és most sem sikerült ebben lényegi változást elérni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top