Belföld

Megbénul az ország? Január első felében a MÁV-nál és a Volánnál is sztrájkolhatnak

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nem történt előrehaladás a MÁV–Volán vezetése és a közös cégnél működő, a nagyobb szakszervezeteket tömörítő csoportszintű érdekegyeztető tanács megbeszélésén, amely a jövőre esedékes béremelésről folyt. A jelenlegi megállapodás szerint mindössze 5 százalékot kapnának a dolgozók. A Szolidarítás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) ezt az ajánlatot elfogadhatatlannak tartja, és a SZAKSZ azt is fontolóra veszi, hogy január 8-ra sztrájkot hirdet.

A tárgyalásain a MÁV–Volán csoport vezetése a kollektív szerződést aláíró szakszervezetek egyetértésével úgy döntött, hogy csak a 2022. év bérmegtakarításából képződött összeg kifizetéséről tárgyaljanak és kössenek megállapodást.

Így nem tárgyalták újra a jövő évre esedékes béremelést, ami az érvényben levő megállapodás szerint mindössze 5 százalék, tehát nem kompenzálja még az infláció miatti bérromlást sem, ezt pedig a megállapodást alá nem író SZAKSZ és a MOSZ is kategorikusan elutasítja – tudta meg a Mérce Dobi Istvántól, a SZAKSZ elnökétől.

Jelen állás szerint ugyanis csak egy egyszeri plusz mozgóbér kifizetéséről van megállapodás, ami idénre mintegy 3,3 százalékos bérfejlesztést jelent, míg a szakszervezet minimum plusz 10 százalékos fejlesztést követelt. Az alapbéremelés pedig megmaradna jövőre a korábbi megállapodás szintjén, ami mindössze 5 százalék. Ez messze nem fedezi az inflációt, pláne az árdrágulást, ami az élelmiszerek körében az elmúlt évben 43,8 százalékos volt a KSH szerint.

A szakszervezeti vezető különösen a nyugdíjak most bejelentett 15 százalékos emelése mellett reálisnak tartja a jövő évi legalább 20 százalékos béremelést a Volánnál.


Konkrét követelésekkel csak a minimálbér-emelés kihirdetése után fogunk előállni – közölte az érdekvédők álláspontját Barsi Balázs a Mozdonyvezetők Szakszervezete elnöke. Véleménye szerint ugyanakkor a munkáltató és a tulajdonos – vagyis a MÁV és az állam – számára is egyértelmű, hogy a jövő évre előirányzott öt százalékos alapbéremelés tarthatatlan. Úgy fogalmazott, hogy reálkereset-veszteséget biztosan nem fognak lenyelni, elvben legalább 15 százalékos emelésnek lenne realitása. A két szakszervezet vezetői azt is kifejtették, hogy noha egyelőre nincs szakszervezeteik között szorosabb együttműködés, a későbbiekben nyitottak a nyomásgyakorlás koordinálására.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top