Politika

Pert nyertek a civilek, ki kell adnia a külügyminisztériumnak Orbán Viktor tavalyi római útjának részleteit

Szeretlek Magyarország
A kormányfőt a felesége és a fia is elkísérte az olasz fővárosba, ahova a nyaralását megszakítva utazott el. Viszont oda és vissza is honvédségi géppel repült.

Másfél év után másodfokon is pert nyert a K-Monitor a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ellen, így minden adatot ki kell adniuk Orbán Viktor tavalyi római útjáról – írja a 24.hu a korrupciókutató szervezet közleményére hivatkozva.

A K-Monitor tavaly ősszel indított pert, mivel a KKM nem válaszolt az adatigénylésükre.

Utóbbit még tavaly nyújtották be Orbán Viktor 2021 augusztusi római útja miatt. Ide a miniszterelnök a feleségével és a fiával utazott, ráadásul a nyaralását szakította meg, hogy elmehessen az olasz fővárosban tartott katolikus konferenciára. Viszont oda és vissza a nyaralásra is honvédségi repülő szállította.

Az út kapcsán viszont több kérdés is felmerült, és ellentmondásos válaszokat adott a Külgazdasági és Külügyminisztérium a közérdekű adatigénylésekre azzal kapcsolatban, hogy kik vettek részt a találkozón, milyen családtagok kísérték el a delegációt, és hogy a repülők milyen utat jártak be.

Ezért a K-Monitor az alábbi kérdéseket nyújtotta be közérdekű adatigénylés keretében 2021 szeptemberében:

  • Kik tartoztak az utazó delegációhoz?
  • Mekkora útiköltség merült fel?
  • Mekkora szállásköltség merült fel?
  • Mekkor napidíj merült fel?
  • Mekkora az az összeg, amit Orbán Viktor maga állt (térített meg) családtagjai utazása okán?Mivel egyikre sem kaptak választ, ezért pert indítottak, a Fővárosi Törvényszék pedig elsőfokú ítéletében kötelezte a KKM-et, hogy adják ki a családtagok utazására fordított összeget. Így derült ki, hogy
    a miniszterelnök 631 610 forintot fizetett a külügyminisztériumnak családtagjai utazása kapcsán. Viszont idén novemberben az RTL-nek még 471 120 forint útiköltségről számoltak be.

    Az viszont nem derült ki, hogy a befizetett összeg Lévai Anikó vagy Orbán Gáspár, vagy mindkettőjük költségeit jelenti.

    A szállásköltséget viszont nem közölték, arra hivatkozva, hogy azt még nem számolták el az adatigénylés időpontjában, illetve hogy a honvédségi fenntartású repülőgépek fenntartásának költségeit nem ismerik, de ennek ellentmond az, hogy Orbán Viktor nekik fizette be a fenti összeget.


    Az ítélet ellen a K-Monitor és a KKM is fellebbezett. A másodfokú, jogerős ítélet december 8-án született, ebben arra kötelezték a külügyet, hogy hozzák nyilvánosságra a többi adatot is, de még lehetőség van a Kúriánál is fellebbezni.

    A K-Monitor ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy

    sem közérdekű adatigényléssel, sem a perben sem sikerült tisztázni, hogy milyen jogszabály alapján utaznak a miniszterelnök és családtagjai honvédségi repülőn,

    illetve nem ismerhettek meg olyan hivatalos szabályzatot, ami alátámasztotta volna a minisztérium állítását, miszerint nekik nem lenne tudomások az út költségeiről.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top