Politika

Januárban megkezdődik a kerítésbontás a horvát határnál

Fotó: MTI / Varga György

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint január 1-jétől megkezdik a horvát–magyar határszakaszról elbontani a kerítést.

Január elsejétől Horvátország is csatlakozik a schengeni övezethez, a december nyolcadikán, belügyminiszterek által elfogadott döntés értelmében. Ez azt jelenti, hogy 73 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon, ám mindeddig kérdés volt, hogy mi lesz a 2015-ben felhúzott határvédelmi kerítéssel.

 

Az ATV Híradója felkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, akik arról adtak tájékoztatást, hogy Horvátország a január elsejei schengeni csatlakozásával egy időben megkezdik lebontani a kerítést is, hiszen „okafogyottá válik a magyar–horvát határkerítés és az ellenőrző pontok fenntartása”.

Az ORFK azt is közölte, hogy Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a magyar rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdték.


Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik – vagyis 2023. január 1-jéig –, a határátkelők teljes funkciójukban működnek, az épületek sorsával kapcsolatban ezt követően születik döntés. Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat, amely magában foglalja a határon felépített kerítés, műszaki akadály megszüntetését, ütemezetten megkezdik – írja az ATV.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top