Politika

Akkora a válság Magyarországon, hogy már a jótékonysági szervezetek is bajban vannak

(Kiemelt kép: dehir.hu)

Egyre kevesebb adomány érkezik a karitatív szervezetekhez.

A tavalyi évhez képest közel 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein — számolt be róla a Népszava. A lap megjegyezte, mindezzel párhuzamosan pedig tovább nőtt a segítséget igénylők száma. A lap által megkeresett szervezetek képviselői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy ennek egyik fő oka az infláció és a válság, amely hatással volt egyéni élethelyzetekre és lehetőségekre.

“Az adventi időszak adománygyűjtés szempontjából a legkiemelkedőbb”

— mondta Miha Tamás, több nonprofit szervezet forrásteremtését segítő Magyar Fundraising Akadémia szakmai vezetője.

Hozzátette: Éves szinten a folyamatosan kampányoló szervezetek adományainak 30-40 százaléka, másoknál 80-90 százaléka ilyenkor érkezik be. Mint mondta, az idei nehéz év volt, lehetett érzékelni pár százalékos visszaesést azoknál is, akikkel közvetlenül tartották a kapcsolatot a különböző szervezetek, és ösztönözték is őket az adományozásra. A passzívabb szervezetektől viszont

jelentősen kevesebb felajánlás érkezett.

Baptista Szeretetszolgálat szintén arról számolt be, hogy az idei évben csökkentek az adományok. Bögös Edit, a karitatív szervezet munkatársa a lapnak elárulta, az idei évben örülnek, ha 35 ezernyi cipősdoboz összejön, míg a korábbi években 50 ezer körül volt ez a szám.

Mint kifejtette, nem csak a dobozok száma lett kevesebb, a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen emelkedett. Tavaly körülbelül 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezerre nőtt, ami azt jelenti, hogy most olyanok is kérni kényszerülnek, akik eddig adtak.

“Mégis az a legmegdöbbentőbb, hogy egy fővárosi iskola tanítónője is felkeresett minket, hogy segítséget kérjen.

Idén már nem tudta maga megoldani, hogy meglepje a halmozottan nehéz helyzetben élő gyerekeket.

17 éve dolgozom ezen a területen, vidéken nem egy alkalommal láttam hasonlót, de Budapesten még sosem”

— számolt be tapasztalatairól a szervezet munkatársa.


Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szintén arról számolt be, hogy 15 százalékos visszaesést tapasztaltak a tartós élelmiszerek gyűjtése során. “Adni Öröm” akciójuk keretében önkénteseik 143 üzletben arra kérik a vásárlókat, hogy tartós élelmiszerekkel segítsék a rászorulókat.

“A tavalyi évben 188 tonnát gyűjtöttünk, idén 97 tonnánál tartottunk a hat napos akció negyedik napján”

— mondta Romhányi Tamás, hozzátéve, az infláció, a rezsinövekedés is egész biztos jelentősen visszafogja a felajánlható mennyiséget.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület szintén visszaesésről számolt be. A szervezet az országban keletkező élelmiszer-feleslegből gyűjt, és azt juttatja el a rászorulókat segítő szervezetekhez.

Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője is arról számolt be, hogy csökkent az adományozott mennyiség, ugyanakkor a segítséget kérőké megsokszorozódott.

“Különösen megemelkedett a tűzifát kérelmezők száma,

de sajnos nagy számban érkeznek hozzánk élelmiszercsomag-igénylések is. A korábbiakhoz képest sokkal több intézmény kér tőlünk segítséget, iskola és szociális intézmények, de a kisebb, rászorulókat támogató civil szervezetek is megjelentek a kérelmezőink között”

— mondta Dobis-Lucski Zsófia.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top