Politika

Nagyon bedühödött Szijjártó: “Ez az Európai Unió legszégyenteljesebb döntése!”

nyugatifeny.hu

De azért jó hírrel is készült.

Élő videóban jelentkezett Facebook-oldalán Szijjártó Péter, amelyben a bukaresti kormány keddi döntését kommentálta. Ebben a román kabinet egy új, Magyarország és Románia közti gyorsforgalmi út építésére tett javaslatot.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy bár Románia nem tagja a schengeni övezetnek (ennek tagjai ellenőrzés nélkül léphetnek át a közös határokon — a szerk.), hazánk érdeke az lett volna, hogy csatlakozzon a keleti szomszédunk a szövetségbe, így nem kellene órákat várakozni a határokon.

Azt is megjegyezte a tárcavezető, hogy 10 olyan kis forgalmú határátkelő van, amely csak hétköznapokon tart nyitva, így azokon is éjjel-nappal át lehetne kelni, és így nem kellene több tíz kilométert kerülni.

Az Európai Unió legszégyenteljesebb döntése volt

az idei esztendőben, hogy egyébként egy tagállami vétó miatt — ennyit a vétójogról — nem vettük fel a románokat a schengeni övezetbe

— jegyezte meg dühösen.

Elmondása szerint Románia az egyik legfontosabb piaca hazánknak, így szerinte nagy szükség lett volna az ország csatlakozására. A csatlakozás hiányában új összeköttetésekre van szükség, így a két ország kormánya a már meglévő gyorsforgalmi utak mellett egy harmadikat is szeretne építeni a két ország között.

Utóbbi megépítéséről már határozat is van:

az M49-es út Csengernél lépi majd át a határt.

Arról is beszélt: régi tervük, hogy egy negyedik kapcsolat is létrejöjjön,

ez lesz az M44-es út,

amelyet Békéscsabától Méhkeréken át az országhatárig fognak meghosszabítani — ha megvalósulnak a tervek. Ez a határtól Nagyszalontáig vezet majd, onnan pedig rácsatlakozik majd az autópályára.

A térségfejlesztési tervet már elkészítette a magyar fél, és a határmetszési pontot is meghatározták a románokkal. A romániai kabinet kedden “zöld lámpát adott” a negyedik összekötő út megépítésének, így egyszer majd az is megvalósulhat — azonban céldátum nincs ezzel kapcsolatban.

Az M44-es úton a határellenőrzési infrastruktúrát a románok építik majd, és a megállapodást jövő tavasszal tervezik aláírni. Szijjártó azt mondta, mindent megtesznek, hogy mihamarabb megvalósítsák ezt a projektet, ugyanis elmondása szerint Románia és Magyarország fontos partnerek.

Videó:


forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top