Politika

Fideszes politikusból lett kórházigazgató: Sok helyen felesleges szülészetet fenntartani

nyugatifeny.hu

Minek annyi?

A Magyar Kórházszövetség háromszor is egyeztetett Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral a decemberben elfogadott egészségügyi törvénycsomagról, mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Velkey György, a szövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, aki a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz–KDNP soraiban is politizált korábban.

Velkey elmondta: a változtatások szükségességével és jórészt az irányaival is egyetértettek, de a részletkérdésekben voltak és még maradtak is nézetkülönbségek az államtitkársággal, a finomhangolások még csak most jönnek.

Azzal egyetértenek, hogy a kórházak kapacitásait racionalizálni kell:

„Azt például meg kell érteni, hogy

nonszensz,

hogy egy kórházban évi 500 szülés alatt, vagyis átlag kétnaponta kevesebb mint három szülésért fenntartsanak egy szülészeti osztályt folyamatosan jelen levő altatóorvossal és újszülöttgyógyásszal.”

Az ápolók béremelésének kérdése ugyan napirenden van, de ennek a sürgőssége és megfelelő mértéke a Kórházszövetség számára elsődleges fontosságú.

A Kórházszövetség elnöke szerint is megnőttek a várólisták, hosszabbak az előjegyzési idők. Sok ember ezért erején felül ezért inkább a magánellátásokat keresi. Velkey szerint ez veszélyes, mert elszegényedéshez vezet, miközben a kórházak elvesztik a munkatársaikat, akik inkább a magánintézetekben találják meg a számításukat.

A kórházak adóssága október végén 55 milliárd forint felett volt. Velkey szerint sok kórház a korábbinál alacsonyabb teljesítmény mellett adósodott el, a kórházak kisebb hányada viszont jelentős finanszírozatlan többletteljesítmény mellett görgeti maga előtt a kifizetetlen számlákat.


A megoldás az lenne, ha a finanszírozásban megjelenítenék a kórházak eltérő teljesítményét. Velkey szerint azonban az állam jelenleg nem tud többletet biztosítani az egészségügy működéséhez, de legalább pilotszerűen az eredményalapú finanszírozást ki kellene próbálni (jelenleg bázisfinanszírozás zajlik, azaz a kórházaknak csak adott számú ellátást fizet ki az egészségbiztosító, az ezen felül végzett beavatkozásokat már nem téríti).

(via 24.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top