Politika

Az ismert szociológus megjósolta, mi várhat Orbánékra 2023-ban

nyugatifeny.hu

A társadalmat is elemezte.

Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) működik, bár a megélhetési válság miatt nőhetett az elégedetlenkedők tábora, de a társadalmi viszonyok stabilak, a kormány pedig most is centralizációval reagál a kihívásokra – mondta Kovách Imre szociológus a hvg360-nak.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont professzora szerint a rezsicsökkentés csökkentése sem váltott ki „rendszerdöntő mérget, dühöt” még a bizonytalanok körében sem.

Kovách Imre szerint valójában nincsenek pontos információink, nem jelent sokat, hogy a kormány mit mond az árakról, mert társadalompolitikája része az „összevissza kommunikáció”, felesleges a kormány kijelentéseit a valósággal szembesíteni, mert a kettőnek számtalan esetben semmi köze egymáshoz.

Az MTA levelező tagja szerint ez olyan

morálrontás,

amit ő a politikai bűnök listájának első helyére tesz. Ennek dacára úgy véli, erős lenne azt állítani, hogy hazugságban élünk. Árnyaltabb a helyzet: a kormány olyan valóságot teremt, ami nem sokkolja a vele szimpatizáló tömeget.

Az általuk kreált világban a valóság jókora darabjai benne vannak, csak éppen más értelmezést kap azzal, ahogy kommunikálják. Például, mikor a vereséget győzelemként állítják be.

Ez nem magyar jelenség, 20-30 éve megjósolták a társadalomtudósok, hogy ilyen lehet a világ, a NER pedig egy olyan beállt rend, amely sokak érdekei szempontjából jól működik, noha a nyertesei valószínűleg elégedetlenebbek, mint a kárvallottai.


Szerinte a Fidesz rájött, hogy a legalul lévők segítése sértené a közép- és felsőközéposztály érdekeit, a nyomor pedig még nem akkora, hogy fellázadnának ellene.

Kovách Imre szerint a NER-t egyelőre az ellenzék nem fenyegeti, érdekesebb, hogy a támogatói között milyen lobbiharcok indulnak el, lesznek-e elégedetlen társadalmi csoportok, akár a mainstream jobboldalon.

A diáktüntetések ellenére arra sem számít, hogy a fiatalok megváltoztatnák a rendszert, mert rájuk a konformista a legtalálóbb jelző, és a konformizmusban a legfontosabb, hogy meglegyen a lakás és a normál élethez szükséges dolgok. A jelek szerint ez nagy tömegek számára nem illúzió, még ha túlságosan nagy árat is kell fizetni például egy saját lakásért.

(via 24.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top