Politika

Nem sietik el: December 31. a határidő, és még mindig nem döntött a kormány egy fontos kérdésben

nyugatifeny.hu

Bizonytalanságban tartják az embereket.

December 31-én jár le a babaváró hitel, a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás, ezeket pedig még nem hosszabbították meg hivatalosan – írja a Bank360.

A babaváró hitel meghosszabbítását már nyáron megígérte Orbán Viktor, és a falusi csok határidejének kitolásáról is beszélt a karácsonyi interjújában. Az ezekről szóló rendelet azonban nem jelent még meg a Magyar Közlönyben, az ígéretek így nem számítanak hivatalosnak.

babaváró hitel 10 millió forintot jelent, ami már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyerek esetén pedig támogatássá alakul, tehát nem kell visszafizetni. A program indulásához képest az összeg a magas idei infláció és a meredeken megemelkedett lakásárak miatt

egyre kevesebbet ér

a gyermeket vállalóknak, a kamatmentesség viszont sokkal többet.

A falusi CSOK-ot is csak december 31-ig hosszabbította meg a kormány korábban. Mindeddig ennek a folytatásáról sem adtak ki rendeletet, azonban a miniszterelnök sajtóinterjújában ezt a támogatást egyértelműen olyanként említette, ami 2023-tól is megmarad.


A falusi CSOK-kal szemben a CSOK folytatódásához nincs szükség új jogszabályra, hiszen annak jelenleg nincs igénylési határideje. Ettől azonban

lehetnek változások benne,

de a miniszterelnök szerint csak 2023 második felétől. A babaváróhoz hasonlóan a csoknál is módosulhat az igényelhető összeg, a felhasználás szabályai, valamint a kedvezményes hitel feltételei, hiszen a fix 3 százalékos CSOK-hitel a jelenlegi, 10 százalékot is meghaladó lakáskölcsönök idején szinte már ajándéknak számít.

Az év végén lejáró családtámogatási formák közül egyedül a lakásfelújítási támogatásnak tűnik valószínűtlennek a folytatása. Egyrészt erre sohasem utalt vagy tett ígéretet a kormány korábban, másrészt Orbán Viktor is arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy a lakásfelújításokhoz igénybe vehető támogatási formák közül egy meg fog szűnni. Arra viszont még van esély, hogy valamilyen módosított formában mégis fennmaradjon.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top