Politika

Indul a leszámolás? Orbán “civil” szervezete ráküldené a titkosszolgálatot a független sajtóra

nyugatifeny.hu

Úgy véli, “nemzetbiztonsági szempontból is vizsgálódni kell”.

Külföldről származó “súlyos milliókat” fizetett oknyomozó újságíróknak az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu

— többek között erről magyarázott Csizmadia László, a kormánybarát Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke sajtótájékoztatóján Budapesten csütörtökön — számolt be róla a Népszava.

Mint kiderült, létre kívánnak hozni egy olyan portált, ami ellensúlya lenne az úgynevezett “fakenews-áradatnak”.

Csizmadia László a magyar állami hírügynökség, az MTI cikke szerint közölte: az Átlátszónet Alapítvány és az Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi beszámolói évekre visszamenőleg “jelentős külföldi kötödést bizonyítanak”.

Az Orbán-párti kuratóriumi elnök azt mondta: Az “Átlátszók” – az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu – támogatója többek között a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a Transparency International Magyarország és az Open Society Institute.


A nyilvános adatok, beszámolók szerint az “Átlátszók” 2016 és 2021 között oknyomozó újságíróknak nyújtott támogatása, illetve ehhez fűződő költsége összesen 382 millió forint volt, az “Átlátszók” külföldi és egyéb támogatása pedig összesen 557 milió forint.

A kormánypárti kuratóriumi elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy

“az »Átlátszók« azt a hamis látszatot keltik, hogy független működésüket közösségi finanszírozás biztosítja,

azonban a külföldi támogatások mértéke lényegesen meghaladja a belföldit”.

Csizmadia úgy tartja, a függetlenség látszatát cáfolja az is, hogy az “Átlátszók” a Benevity Platformon keresztül kapnak 90 milió forintos támogatást. Úgy látja, ez a rendszer anonimitást biztosít, így – jegyezte meg – “ott illegális pénzek is mozoghatnak és fennáll az adóelkerülés veszélye”.

“A cég hivatalos adatkérésünkre nem válaszolt. Az »Átlátszók« megkerülték kérdésünket, miszerint létezik-e a Benevity-vel megkötött szerződésük”

— méltatlankodott Csizmadia, majd megjegyezte: az “Átlátszók” közötti pénzvándorlások szinte minden évben megvalósultak, amit eltanulhattak “a Soros-féle” Alapítványok működésétől. Például az Átlátszót támogató JDN – Újságírás-fejlesztési Hálózat minden évben 800 ezer dollárt kapott — tette hozzá.

“Az Átlátszónet Alapítvány közhasznú tevékenységét úgy mutatja be , hogy együttműködik a korrupció elleni tevékenységet folytató magyar, nemzetközi és »más« szervezetekkel, adatokat ad át nekik, ám e »más« szervezeteket nem részletezik.

Csak 2021-ben 2727 közérdekű adatigénylése volt az »Átlátszóknak«, melyen 5372 adatgazda volt, és 885 oknyomozó cikket tettek közzé. A 2019-es önkormányzati és a 2022-es országgyűlési választások előtti évben jelentősen nőtt az »átlátszóknak« nyújtott külföldi támogatás, ami »nem lehet véletlen«”

— vélekedett a kormánypárti propagandista.

“Nemzetbiztonsági szempontból is vizsgálni kell a nyitott kérdéseket”

— helyezte kilátásba a fideszes kuratóriumi elnök.

Csizmadia László megjegyezte: a CÖF-CÖKA a 2022-es választási kampányban nem használt állami pénzeket.

“Ezt »fillére tudjuk bizonyítani«”

— mondta.


Csizmadia kitért rá, hogy egyébként megjelent a “hiánypótló” Összefogtunk című kiadvány is, amely a CÖF 2009-es megalakulásától mutatja be tevékenységüket.

Ifjabb Lomnici Zoltán “alkotmányjogász”, a CÖF-CÖKA szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta:

rövidesen nemzeti civil hirportál indul, a civilek.info.hu, amely a “polgárok híradója” kíván lenni.

Mint ismertette, ennek célja, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyen olyan információkat, “amik máshol nem jelennek meg”. Egyebek közt ilyen lesz egy cikksorozat az Átlátszó finanszírozásáról. A portál munkáját olyan “gárda” fogja segíteni, amely “már bizonyított”, véleménycikkek is készülnek majd — magyarázta az “alkotmányjogász”.

“A »külföldről idetelepített ügynökszervezetek azért dolgoznak, hogy gyengítsék a magyar államot, ellehetetlenítsék a nemzeti kormányt«,

a CÖF-CÖKA ezzel száll szemben és ellensúlya kíván lenni a »fake news áradatnak«”

— vélekedett ifjabb Lomnici Zoltán.

(nepszava.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top