Politika

Megkérdezték Szijjártó Pétertől, hogy az Európai Unió tagja marad-e Magyarország

thepost.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNBC-nek adott interjút, amelyben többek között az ukrajnai háborúról, az uniós szankciókról, valamint az uniós forrásokról is beszélt. A tárcavezető szerint nem szabadna a szankciók vonalán tovább haladnunk, mert azok nem feleltek meg a hozzájuk fűzött elvárásoknak és céloknak.

A külügyminiszter szerint az első szankciós csomagról szóló tárgyalásokkor az volt az elvárásuk, hogy azok térdre fogják kényszerítik az orosz gazdaságot és a háború rövidesen véget fog érni. Úgy véli, hogy ez azonban nem így történt, mivel az orosz gazdaság nem térdelt le, a háború nem közeledik a végéhez, és Európa gazdasága jobban szenved a szankcióktól, mint az orosz gazdaság.

„Tehát ha pragmatikus módon szemléljük és nem politikai vagy ideológiai módon, hogy mi volt a szankciók hatása, akkor látható, hogy a szankciók károsabbak Európára nézve, mint Oroszország számára. Ezért nem szabadna a szankciók vonalán tovább haladnunk, mert egész egyszerűen nem feleltek meg a hozzájuk fűzött elvárásoknak és céloknak” – fogalmazott Szijjártó Péter a CNBC-nek adott interjújában.

A tárcavezető az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, Magyarország egyértelműen elítéli azt, és kiállnak Ukrajna mellett, és kiemelte, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania egy másik ország területi integritását és szuverenitását.

Ez a háború rossz. Ezt már egyértelművé tettem az orosz félnek is, amikor tárgyaltunk, hogy ez rossz, és fejezzék be. Elítéljük a háborút, békét akarunk, de a kérdés az, hogy a szankciók segítettek-e nekünk – a nemzetközi közösségnek, Európának és így tovább –, hogy közelebb kerüljünk a békéhez. Én azt hiszem, nem segítettek

– mondta, hozzátéve, hogy ha az országok tönkreteszik a saját gazdaságaikat, akkor nem tudják majd segíteni Ukrajna újjáépítését.

Az interjúban a tárcavezető az uniós pénzekről azt mondta, hogy azokat politikai és nem jogi okok miatt tartják vissza, mert „Brüsszel gyűlöli, hogy egy fősodorral szembemenő, jobboldali, hazafias, kereszténydemokrata kormány van Magyarországon immár több mint tizenkét éve, amely továbbra is sikeres”.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy mindezek ellenére Magyarország továbbra is az unió tagja marad-e, azt válaszolta:

Természetesen. Büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak. Részt veszünk azokban a vitákban, amelyek arról szólnak, hogyan tegyük Európát, az Európai Uniót erősebbé. De két megközelítés létezik: az egyik az Európai Unió jövőjét az Európai Egyesült Államokban látja, ezt mindenképpen ellenezzük.

A tárcavezető hozzátette, szerintük az Európai Unió akkor lesz erős, ha maguk a tagállamok erősek, és elmondta, hogy a brüsszeli intézményekkel folytatott vitáik pusztán politikai jellegűek.



forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top