Politika

Meglépi a kormány: Hatalmas változások lesznek, hogy végre jöjjenek az uniós pénzek

nyugatifeny.hu

Nagyon kell már a pénz.

Szerda éjjel került fel a kormány honlapjára az a törvénytervezet, amely gyökeresen változtatja meg a magyar igazságügyi rendszert.

A legfontosabb módosítás, hogy az Országos Bírói Tanács jogköreit erősítik — ez azért lényeges, mert eddig irodájuk és titkárságuk sem volt, hiába ők felügyelték a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal munkáját is.

Az OBT ezentúl jogi személyiség lesz majd,így ezentúl nem lesz akadálya annak, hogy szerződéseket kössenek, bírósághoz forduljanak, konferenciákat rendezzenek. Eddig még a pogácsa rendeléséhez is az OBH-elnök aláírására volt szükség.

A javaslat a Kúria és az OBH elnökének megválasztásán is változtat, eszerint ezentúl csak az lehet a Kúria elnöke, aki legalább kétéves kúriai bírói tapasztalattal rendelkezik, vagy pedig „kiemelkedő tudású elméleti jogász”. Az OBH élére olyan ember választható majd meg, aki

legalább két évig bírósági vezetői tisztséget töltött be,

továbbá valamennyi bírói értékelése eredményeként legalább kiválóan alkalmas értékelést kapott.


Az Igazságyügyi Minisztérium által beterjesztett dokumentum a kormányt is megfosztja egy erős jogosítványtól: ezentúl közhatalommal bíró szervek nem támadhatnak meg jogerős bírósági ítéleteket a kormányhoz lojális Alkotmánybíróságon.

A kormánynak az Európai Unió által tett ajánlásokat március 31-ig kell teljesítenie, így valószínűsíthető, hogy a február 20-án kezdődő ülésszak elején már szavaznak a javaslatról.

(via hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top