Politika

Orbán belelendült: Több mint 22 milliárdos pályázatot nyert a fideszes cég

thepost.hu

[lockercat]22,3 milliárd forintos tendert nyert az Orbán-kormánytól nem túl távol eső Observer Budapest Médiafigyelő Kft. – vette észre az Európai Unió elektronikus közbeszerzési értesítőjében (TED) a Népszava.

A nettó 22,3 milliárd forintos keretösszeg a nemzetközi és a hazai sajtó szemlézését írta elő, 2023-2026 közötti időszakra. A közbeszerzési eljárás formailag teljesen megfelel az Európai Unió azon elvásásnak, hogy a magyar kormány csökkentse az egyszereplős eljárásokat. A tenderen két induló volt, a későbbi nyertes az évtizedek óta médiafigyeléssel foglalkozó Observer, illetve a Fideszhez ezer szállal kötődő Századvég Alapítvány. Ám a közbeszerzési eljárás valójában fideszes háziversenynek tekinthető, ugyanis az Observer Kft. tulajdonosa az a Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek egyszemélyes tulajdonosa Győri Tibor, a Fidesz korábbi jogtanácsosa – írta meg a lap az Opten céginformációs szolgáltató adatai alapján. A vállalkozást 2018-ban vásárolták fel, előtte egy osztrák cég tulajdonolta.

A nyertes cégnek médiaszemlézést és médiakutatást kell végeznie mintegy 150 kormányzati ügyfél számára. Ez egyrészt jelenti a kormányzat számára releváns hírműsorok tartalmi feldolgozását minden munkanapon, hírösszefoglalók készítését, tematikus médiaszemlék előállítását, közép-európai hírszemlét, valamint Magyarországgal kapcsolatban a világsajtóban megjelenő hírek, tudósítások összegyűjtését napi, illetve heti rendszerességgel. A kormány azonban nem elégszik meg ennyivel, ugyanis médiafigyelésen túl negyedévente nagy mintás – 4000 fős – személyes megkérdezéssel járó kutatás keretében hírműsorok, print és online médiumok „közönségkutatását” is kéri, valamint hetente egyszer 1000 fős mintán végzet telefonos „médiahatás” kutatást is kér. A kormány számára ezek az információk láthatóan nélkülözhetetlenek „magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez” valójában ezen kutatások nagyon pontos információkat nyújtanak a megrendelő számára a közvélemény változásáról a kormány számára fontos politikai kérdésekben. A heti telefonos kutatások lehetővé teszik, hogy egy-egy kormányzati szeplő által bedobott várható kormányzati intézkedés szondázását – ami adott esetben közvetlenül befolyásolhatja a kormány döntését adott ügyben – tette hozzá a Népszava.


A közbeszerzési eljárást tavaly november első napjaiban még a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) írta ki, de a szerződést december 29-én már a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda írta alá. Időközben ugyanis a TIM megszűnt, feladatait pedig különböző tárcák között osztották el.

Néhány napja írta meg az Átlátszó, hogy az Observer nyerte a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik, 1,4 milliárdos tenderét. Az valójában ennek a nagy pályázatnak egy része volt.

forrás

[/lockercat]




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top