Politika

Gulyás Gergely elítéli a birodalmi törekvéseket — Na de nem azokat a birodalmi törekvéseket

nyugatifeny.hu

Nem hibázott a miniszter.

Magyarországnak nem kínálkozik megfelelőbb alternatíva az EU- és a NATO-tagságnál – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar7 című felvidéki hetilapnak. Ugyanakkor nem kívánatosnak nevezte, hogy a Nyugat-Európára jellemző uniformizációs törekvések sikerrel járjanak.

A szerdán megjelent interjúban Gulyás Gergely azt mondta: ha Magyarországot politikailag határozzuk meg, akkor ott a helyünk, ahol tagok vagyunk.

“Nem kérdés, hogy a rendszerváltoztatás egyik célkitűzése épp az európai uniós és a NATO-tagság volt. Bármennyi csalódás is ért és ér bennünket, jobb alternatíva ma sem kínálkozik”

– vélekedett.

Mindazonáltal, ha arra keressük a választ, melyek azok az országok, amelyek a legközelebb állnak a magyar világnézethez és értékfelfogáshoz, egyértelműen Közép-Európában kell körülnézni. A miniszter közölte: nagy híve a közép-európai együttműködésnek és összefogásnak, a visegrádi négyek kooperációjának, sőt az utóbbi kiterjesztésének is.

Úgy vélekedett: a Brüsszel és Budapest közötti viták mögött mélyebb, világnézeti törésvonalak húzódhatnak. Ezek áthidalása nagy feladat, mert “Brüsszel a jogállami alapelvekről réges-rég lemondott, kizárólag hatalmi küzdelmekre koncentrál. A bizottság ma már a legmagasabb szintű egyeztetéseken sem ad arra, hogy a közösségi jog talaján állva érveljen. Egyszerűen utasításokat ad vagy politikai követeléseket fogalmaz meg. Ez óriási veszélyt jelent az Európai Unióra” – hangoztatta Gulyás Gergely.


“Ha nem tudjuk az uniós jogot, a szerződéseket közös alapelvként elfogadni, ha épp a szerződések őre, a bizottság nem így jár el, az maradandó, helyrehozhatatlan károkat okoz. Ha megnézzük ma a német, vagy a holland társadalmat és összevetjük jellemzőit a szlovák, lengyel, vagy akár a magyar viszonyokkal, a differencia nagyobb, mint valaha. Alapvető különbségeket találunk” – mondta.

A miniszter azt mondta, hogy furcsa paradoxon állt elő. A vasfüggöny idején a politikai különbségek sokkal nagyobbak voltak, de a társadalmiak jóval kisebbek. Mára ez megváltozott: Nyugat-Európában nem kérnek mindazokból a hagyományos, a társadalmakat korábban összefűző értékekből, amelyekre Európa épült.

“Mi viszont ragaszkodunk ezekhez, azzal a különbséggel, hogy nekünk eszünk ágában sincs megmondani, a németek, a hollandok vagy a skandinávok miként éljék az életüket. Fordítva ez sajnos nem igaz! Ők az érdekérvényesítésük lehetőségeként tekintenek Brüsszelre, az Európai Bizottságra és az összes uniós intézményre” – jelentette ki.

Gulyás Gergely a létező legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, ha a két, széttartó megközelítés előbb-utóbb szétszakítaná az EU-t.

Európában

a birodalmi törekvések

általában nem jártak sikerrel, viszont nagyon sok szenvedést hoztak – emelte ki Gulyás Gergely. A kontinens legnagyobb történelmi értéke, hogy sokszínű nemzetek alkotják – tette hozzá, megjegyezve: ennek elismerése az EU alapdokumentumaiban is szerepel.


A miniszter szerint “lopakodó szerződésmódosításnak vagyunk az elszenvedői”, amellyel a nemzeti hatásköröket igyekeznek megnyirbálni. A cél, hogy átvigyék Brüsszelbe Budapest, Pozsony, Prága vagy Varsó hatásköreit.

Kitért arra: a magyar kormány nem mondja, hogy az unió tagállamai számolják fel saját haderejüket és közös hadsereget hozzanak létre. Európa még mindig gazdasági nagyhatalom, katonailag viszont gyenge. Nehézségnek nevezte, hogy Európa nem volt képes létrehozni egy olyan haderőt, amely ugyan nem szünteti meg a nemzeti hadseregeket, de képes katonai tekintélyt adni a kontinensnek.

(MTI) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top