Külföld

A helyzet fokozódik: F-35-ösök fogtak el orosz gépeket

privatbankar.hu

Lengyelországból szálltak fel a holland légierő gépei. Bahmutnál mindenre lőnek az oroszok. Reggeli háborús hírösszefoglaló.

 • Ma találkoznak a NATO-országok védelmi miniszterei Brüsszelben. A tanácskozás legfontosabb témája az Ukrajnának nyújtandó további katonai segítség lesz. Jens Stoltenberg a találkozó előtt arról beszélt, hogy arra számít, a harci repülőgépek témája elő fog kerülni a megbeszélésen, de Ukrajnának most sürgősebb segítségre van szüksége. Arról is beszélt, hogy a NATO a lőszerkészleteinek növelését tervezi, mivel az ukránok lőszerfelhasználása „többszörösen meghaladja a jelenlegi gyártási kapacitásokat”. Stoltenberg azt is kijelentette, hogy megkezdődött egy „új, jelentős” orosz offenzíva.
 • Bahmutot még az elmúlt napokhoz képest is heves tüzérségi tűz alá vették az orosz erők. „A város, a külvárosok, a teljes környék őrült, kaotikus tüzérségi bombázás alatt áll” – mondta el Volodomir Nazarenko, a város környékén harcoló egyik ukrán egység parancsnoka. Az ukrán haderő adatai szerint Bahmut környékén 16 települést ért orosz tüzérségi támadás.
 • Két holland F-35-ös vadászgép fogott el egy három repülőgépből álló orosz köteléket Lengyelország közelében. A lengyel légtér védelmét ellátó gépek Kalinyingrád irányából közeledtek a lengyel légtér felé. A két Szu-27-esből és egy IL-20-asból álló orosz köteléket az F-35-ösök elfogták, majd a távolból kísérték, amíg el nem hagyta a lengyel légtér közelségét.

 • A norvég hírszerzés vezetője szerint nagy veszélyt jelent, hogy a Norvégiával határos Kola-félszigeten az ötödére csökkent az itt állomásozó orosz erők létszáma az ukrán háború kitörése óta. Ez a nukleáris eszkaláció veszélyét is magában hordozza, hiszen ezek az erők hagyományos eszközökkel kevésbé képesek reagálni egy vélt vagy valós fenyegetésre. Azt is kiemelte, hogy az orosz Északi Flotta hajói 30 év után ismét taktikai nukleáris fegyverekkel a fedélzeten futnak ki kikötőikből.
 • Egy egyelőre ellenőrizetlen hitelességű videó kering az interneten arról, hogy egy újabb Wagner-zsoldost végeznek ki társai kalapáccsal. A férfi állítólag fogságba esett Ukrajnában, ahonnan egy fogolycsere keretében került haza. A felvétel hasonló ahhoz, amely tavaly novemberben került elő, és amelynek hitelességét nem cáfolta Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoshaderő alapítója. A Wagner kötelékében harcoló katonák közül többen állították az elmúlt hónapokban, hogy a parancsokat megtagadókat vagy „gyáván viselkedőket” azonnal kivégzik Ukrajnában. A mostani videó kapcsán a Wagner nem volt hajlandó nyilatkozni a férfi sorsáról.
 • Telefonbetyárok Petro Porosenko volt ukrán elnök képviselőinek kiadva magukat elérték Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert, aki azt mondta nekik, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára – jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
 • A TASZSZ beszámolója szerint a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov beszélt a volt miniszterrel. A félrevezetett volt minisztert arra kérték, hogy ossza meg véleményét az Egyesült Államok szerepéről az ukrajnai konfliktusban. “Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről, vagy hírszerzési értesülésekről” – húzta alá Esper. Mint mondta, az Egyesült Államok számára “problémát jelent” Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is.
  Ugyanakkor a volt védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy amerikai technológia kerülhet harmadik országok kezébe az Ukrajnának szánt fegyverszállítások révén. Hangsúlyozta, Washington fontosnak tartja, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe.

 • Ukrajna győzelme nemcsak területeinek felszabadítását jelenti, hanem olyan feltételek megteremtését is, az ukrán fegyveres erők olyan szintű megerősítését, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége megtámadni Ukrajnát – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka abban a hétfői telefonbeszélgetésében, amelyet Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a NATO európai egységeinek parancsnokával folytatott.
  Zaluzsnij tájékoztatása szerint megvitatták a nemzetközi katonai szállítmányok Ukrajnába juttatásának kérdéseit, és beszéltek az ukrán katonáknak a partnerországok területén történő kiképzéséről. Az ukrán főparancsnok értékelte amerikai kollégájának az orosz-ukrán háború frontján kialakult hadműveleti helyzetet és ismertette a tervezett lépéseket.
  “Köszönöm Cavoli tábornoknak a helyzet mély megértését és a győzelmünket közelebb hozó jelentős erőfeszítéseit” – idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál Zaluzsnijnak a közösségi oldalain nyilvánosságra hozott közleményéből.

(Guardian, MTI) |forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top