Politika

Ekkora hitelt kell visszafizetnünk Paks II-ért

Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu
mfor.hu

Hogy áll a 10 milliárd eurós hitelkeret felhasználása Paks II. ügyében? – Ezt a kérdést tette fel Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője a pénzügyminiszternek.

 

Varga Mihály nevében Tállai András államtitkár írásbeli válaszában közölte, hogy a projekt teljes költsége 12,5 milliárd euró, amelyből legfeljebb 10 milliárd euró – tehát a 80 százaléka – lehet orosz kormányközi hitel.

Mint írta, a hitel lehívása 2014 és 2030 között valósulhat meg, a kölcsön visszafizetésére pedig 16 év áll rendelkezésre 2031-től kezdődően – írja a 24.hu.

Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu
Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu

Azt is elárulta, hogy jelenleg valamivel több mint 28 millió euró a lehívott hitelállomány, ami a keddi árfolyamon számolva több mint 10 milliárd forintot jelent.  

Ezt az összeget egyébként 2021 novemberében hívták le, tehát 2046-ban esedékes a kifizetése.

 


Tóth Bertalan a külügyminisztert is kérdezte írásban arról, hogy mikorra készül el Paks II. Szijjártó Péter nevében Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki közölte, a hatályos szerződés a 2030-as céldátumot tartalmazza.

A Roszatom vezérigazgatója külöben éppen múlt héten beszélt arról, hogy Paks II. építését 2024-ben tervezik megkezdeni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top